Home

Achtergrond 200 x bekeken

Rekenkamer bezorgd over fusieplannen VWA

De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen over de fusieplannen tussen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenkundige Dienst.

Dat blijkt uit de jaarlijkse terugblik die de Rekenkamer vandaag presenteerde. De onderzoekers vrezen dat de voor 2011 geplande fusie op korte termijn in ieder geval niet leidt tot verdere professionalisering van de handhaving. Collegelid Pieter Zevenbergen vindt dat de beide diensten "niet zo goed zijn samen te brengen''. De VWA houdt zich vooral bezig met controle, de AID met opsporing.

"Waarom wordt de AID niet ondergebracht bij het reguliere opsporingsapparaat, de politie?'' aldus Zevenbergen. Hij wees er vandaag op dat in het verleden "leergeld is betaald'' door speciale diensten af te schaffen. Hij noemde als voorbeeld de veldpolitie, die stropers moest aanpakken.

De VWA staat ter discussie sinds uit een intern onderzoek bleek dat het toezicht op dierenwelzijn bij veetransporten in ieder geval in 2006 te wensen overliet. Een onderzoek door ex-informateur Rein Jan Hoekstra bevestigde het beeld dat dierenartsen die voor de VWA veetransporten controleren onder druk worden gezet om een oogje dicht te knijpen en dat vervoerders die vaak in de fout gaan, weinig te vrezen hebben. Minister Gerda Verburg (Landbouw) laat nader onderzoek doen naar aard en omvang van de misstanden.

Hoekstra en de Tweede Kamer maken zich eveneens zorgen over de VWA, die uitgehold lijkt door bezuinigingen, reorganisaties en snel veranderende regels. Verburg beloofde de Kamer woensdag nog dat ze de adviezen ter harte neemt, maar ze sluit niets uit. Ze denkt dat de VWA misschien wel baat kan hebben bij de fusie, bijvoorbeeld omdat de AID een goed systeem heeft om controlegegevens te verwerken. De VWA heeft dat niet. Verburg durft daarom niet haar hand in het vuur te steken voor het aantal overtredingen bij veetransporten dat ze de Kamer eerder verstrekte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.