Home

Achtergrond 229 x bekeken 9 reacties

'Recordoogst soja en mais in Brazilië'

Mede dankzij gunstige regenval verwacht Brazilië dit jaar een recordoogst aan soja en mais.

Dat maakte het gewassenbureau van het ministerie van landbouw vandaag bekend.Telers van sojabonen zullen dit jaar 59,6 miljoen ton soja oogsten, wat een miljoen ton meer is dan in 2006. De maisoogst bedraagt naar verwachting 55,3 miljoen ton. Dit is 1,7 miljoen ton meer dan vorig jaar. Brazilië geldt in grootte als derde producent van mais.

De hogere oogsten zijn vooral het gevolg van gunstige regenval en uitbreiding van het areaal. Sojabonen werden geplant op 21 miljoen hectare en mais op 14,5 miljoen hectare.

Het nieuws leidde tot een directe val van de landbouwgrondstoffen op termijnmarkten in Chicago, Parijs en het Chinese Dalian.
Doordat de vraag wereldwijd nog altijd groot is, bleef de schade beperkt tot onder de 2 procent. Ook graanexporteurs, zagen hun aandelen enkele procenten verliezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jj.jj

  Arme sloeber.

 • no-profile-image

  bert

  hou nou eens op met die emotie handel.
  er is nergens nee verkocht. alleen de voorraden zijn laag.
  maar er komt weer nieuwe oogst. die weer groot zal zijn.

 • no-profile-image

  A.Kkerbouw

  wie veroorzaakt het mestoverschot, de akkerbouwer of de veehouder? Iedereen moet zijn eigen rommel opruimen en daar dus ook voor betalen. Door de ongebreidelde produktie in de veehouderij is de akkerbouw opgescheept met gebruiksnormen voor haar gewassen, jullie worden bedankt.

 • no-profile-image

  gert

  brazilie is zelf heel veel graan nodig voor biobrandstof,heel veel auto,s inbrazilie rijden op biobrandstof

 • no-profile-image

  van appeven

  dat de opbrengst zo hoog is in brazilie komt omdat de prijzen de laatste 2 jaar bijna zijn verdubbeld, en iedereen overschakelt van veeteelt naar akkerbouw. dit is argentinie zeker het geval en de pachtprijzen zijn in 2 jaar verdrievouwdicht door de sojabonen. ik heb mijn 500 stuks vleesvee verkocht en moet noodgedwongen graan gaan zaaien want, vleesvee is goedkoop, en de pacht is daar in tegen veel te hoog. maar de sojabonen en de mais zal nooit meer dalen wereldwijd door de toekomstige brandstof industrie. krachtvoeders hier in argentinie blijven maar stijgen. eveneens de kunstmest.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Nu nog de opbrengsten van het braak land uit europa en we hebben weer onze oude prijzen terug. Of dit goed is weet ik niet, maar dat is wel goede voor die arogante akkerbouwers die van alle kanten de varkenshouderij uit probeert te melken. Dan hebben ze lage opbrengsten en duur kunstmest!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooi Bert, als we dan de vergelijking maken met de vlees en melkmarkt, waar een heel klein overschot altijd als reden wordt aangevoerd voor forse prijsdalingen, dan zie ik met vreugde de prijsval van de krachtvoerprijs tegemoet.
  En zo niet, dan klopt er ergens iets niet.

 • no-profile-image

  sloeber

  Stel jullie (veehouders) er maar al vast op in dat het voer nooit meer zo goedkoop zal worden als dat het jarenlang was. Jullie werden gewoon indirect gesubsidieerd door de akkerbouw(of zelf een leuke premie op de mais opstrijken,waarom die gegeven wordt is me nog altijd een raadsel).Maar als de vleesprijs te laag is zoals nu dan moet je er gewoon mee stoppen,alleen zo kan de markt weer gezond worden.

 • no-profile-image

  martien

  Die bio brandstof in brazilie is ui suikerriet en niet uit graan

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.