Home

Achtergrond 140 x bekeken

Rampenbestrijding nog onder de maat

De regionale rampenbestrijding gaat vooruit, maar langzamer dan verwacht.

Dat constateert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) na onderzoek. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, die het rapport vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, wil de kwaliteitsverbetering versnellen. Ze vindt dat de rampenbestrijding eind volgend jaar op orde moet zijn. Vorig jaar gaf ze aan dat de organisatie daarvan van een 6- naar een 7+ moet.

Het basisniveau ligt volgens de inspectie nu echter nog aanzienlijk dichter bij de 6- dan bij de 7+, mede omdat er in enkele regio's en gemeenten te weinig gevoel van urgentie leeft. Er zijn vooral tekortkomingen op het gebied van informatiemanagement, leiding en coördinatie en opschaling. Via het wetsvoorstel op de veiligheidsregio's, dat bij de Kamer ligt, en afspraken met gemeenten hoopt Ter Horst de situatie sneller te verbeteren.

Volgens de provincies kunnen de hulpverleningsdiensten in de regio's geen grote ramp aan. De bewindsvrouw wijst erop dat in zo'n geval bijstand van andere regio's voor extra capaciteit moet zorgen. Het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) helpt de regio's om die bijstand beter te organiseren, aldus Ter Horst.

De multidisciplinaire samenwerking moet volgens haar ook beter. Om routine te krijgen, is het noodzakelijk te oefenen en mensen op te leiden. De minister wil daartoe een landelijk expertisecentrum in het leven roepen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.