Home

Achtergrond 215 x bekeken

'Proces van de eeuw' Parmalat na opening opgeschort

Het 'proces van de eeuw', zoals de Italiaanse media de rechtszaak rond het zuivelconcern Parmalat hebben gedoopt, is vandaag kort na de opening weer opgeschort.

De rechter bepaalde na het doorlopen van procedurele zaken dat de volgende zitting op 6 mei plaatsvindt.

Het megaproces ging vandaag, ruim vier jaar na het ineenstorten van het Italiaanse Parmalat, van start. De zaak draait rond de miljardenfraude die eind 2003 tot de ondergang van het concern leidde. In de zaak staan 55 mensen terecht.

De verdachten worden beschuldigd van onder meer faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Onder hen is de oprichter van Parmalat, Calisto Tanzi. Ook broer Giovanni Tanzi en toenmalig financiëel directeur Fasto Tonna staan in het beklaagdenbankje.

Parmalat moest eind 2003 uitstel van betaling aanvragen nadat een gat in de boekhouding was ontdekt van 14,3 miljard euro. Tienduizenden kleine beleggers verloren toen hun geld. Enkele honderden van hen worden in deze rechtszaak vertegenwoordigd.

Rond het Parmalat-schandaal lopen al meerdere rechtszaken. Bij een rechtbank in Milaan zijn vijf buitenlandse banken aangeklaagd die beschuldigd worden van gesjoemel met de prijs en de uitgifte van aandelen. Ook loopt er een juridisch proces tegen Italiaanse banken en toezichthouders. Daarnaast gaat Parmalat ook zelf geld van kredietverleners terugeisen, omdat het betalingen heeft gedaan aan banken vlak voordat het eind 2003 in surseance ging. Volgens de nieuwe top van Parmalat hebben banken meegewerkt aan de fraude.

Ook in Parma zelf lopen meerdere rechtszaken die te maken hebben met het schandaal. De rechtszaak die nu is begonnen is de grootste van alle zaken, met de meeste verdachten en de meest zware aanklachten. Het is mogelijk dat de rechter in mei zal beslissen om de lopende rechtszaken in Parma rond Parmalat samen te voegen. De verdediging van Tanzi heeft hiervoor gepleit. De aanklagers zijn juist tegen de samenvoeging.

Calisto Tanzi zat eerder enkele maanden in voorarrest, maar werd om gezondheidsredenen onder huisarrest geplaatst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.