Home

Achtergrond 166 x bekeken

Privégebruik auto: Houdt de kilometeradministratie goed bij!

Als er privé meer dan 500 kilometer per jaar met de auto van de zaak wordt gereden valt de gebruiker van de auto fiscaal in de prijzen. Een bijtelling bij het loon of de winst van 25 procent van de cataloguswaarde is dan vaak het gevolg. De zakelijke rijder kan onder deze bijtelling uitkomen als hij/zij een kilometeradministratie bijhoudt waarin hij alle ritten vastlegt en het totaal aan privékilometers onder de 500 blijft. De bewijslast ligt bij de zakelijke rijder.

De Belastingdienst besteedt de laatste jaren steeds meer aandacht aan de auto van de zaak. Inmiddels zijn er zelfs speciale auto’s van de fiscus op de weg om de kilometeradministraties te controleren. Dat deze extra aandacht effect heeft, blijkt onder meer uit het aantal procedures bij de rechter over dit onderwerp. Een recente uitspraak van de rechtbank van Arnhem toont nogmaals het belang aan van een goede kilometeradministratie. Is die afwezig dan is de bijtelling de facto een feit.

Het door de rechtbank van Arnhem beslechte geval is kort samengevat de volgende:

Een ondernemer (een directeur grootaandeelhouder) rijdt in een door de bv (zijn werkgever) ter beschikking gestelde personenauto. In geschil is de vraag of voor de jaren 2001, 2002 en 2003 de inspecteur terecht de bijtelling wegens privégebruik heeft gecorrigeerd.

De ondernemer heeft geen rittenadministratie bijgehouden. Maar hij voert aan dat door het overleggen van garagenota's waaruit de kilometerstand op bepaalde tijden blijkt, alsmede kopieën van zijn agenda waarin afspraken staan, voldoende bewijs is geleverd voor zijn stelling dat hij in 2001 en 2002 minder dan 500 privé-kilometers heeft gereden. Voor het jaar 2003 heeft hij geen bewijsstukken aangedragen.

De ondernemer beroept zich ook op het vertrouwensbeginsel, omdat het meezenden van de garagenota's en de kopieën van de agenda in het verleden nooit tot correcties leidde, evenmin als een eerder boekenonderzoek bij de bv. De rechtbank te Arnhem is van oordeel dat de ondernemer niet overtuigend aantoonde dat op jaarbasis minder dan 500 privé-kilometers zijn gereden. De rechtbank verwerpt ook het beroep op het vertrouwensbeginsel, omdat er nooit de indruk is gewekt dat de eerdere acceptatie van deze bewijsmiddelen berustte op een bewuste standpuntbepaling van de inspecteur.

De uitspraak toont nog eens duidelijk aan dat in de praktijk slechts aan de bijtelling kan worden ontkomen als er een sluitende kilometeradministratie is. De fiscale rechter accepteert andere bewijsmiddelen slechts bij grote uitzondering.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘auto’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Arnhem, 5 februari 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.