Home

Achtergrond 295 x bekeken

Peruaanse boeren trots op aardappelen

Peruaanse boeren laten een handvol aardappelen zien aan wetenschappers die zich deze week hebben verzameld op de proefboerderij La Papa in Pisac in Peru.

De internationale conferentie is georganiseerd door de wereldvoedselorganisatie FAO in het kader van het Jaar van de Aardappel. Sommige wetenschappers noemen de aardappel het voedsel van de toekomst. De aardappel wordt volgens de FAO in meer dan honderd landen verbouwd. ”De aardappel is een integraal onderdeel van de wereldwijde voedselvoorziening. Het is na graan het belangrijkste voedingsmiddel. Vorig jaar is wereldwijd een recordhoeveelheid van 320 miljoen ton aardappelen geproduceerd.” Foto ANP

Dierenarts Bert-Jan Westerlaan van adviesbureau Vetvice geeft tekst en uitleg aan veehouders op het melkveebedrijf van Johan Schep in Zandhuizen. De 440 Holsteinkoeien liggen in de ligboxenstal op zand. Volgens Westerland is deze ligboxenbedekking de beste optie in stallen met een dichte vloer. Er is meer koecomfort en de dieren hebben minder last van uieronsteking en klauwproblemen. De extra kosten om het zand uit de mest te krijgen vallen volgens Vetvice in het niet bij de opbrengsten ten aanzien van diergezondheid. Foto Alex de Haan

Akkerbouwer Jan Duisterwinkel spuit een perceel tulpen tegen de schimmelziekte vuur. ”Het is de eerste keer dat we spuiten. Vanaf nu moeten we ongeveer wekelijks preventief spuiten”, vertelt de akkerbouwer. Door de natte weersomstandigheden was het risico op diepe sporen door het spuiten wat groter. ”Maar het ging prima. We hebben om maatregelen genomen door brede banden aan de trekker en de spuit te doen, waardoor we nu geen problemen hadden.” De tulpen komen naar verwachting eind april in bloei. Foto Jan Bouwman

Japanse koks in het Okura hotel brengen een dressing aan op een auberginegerecht. Op verzoek van telersvereniging Purple Pride bereidde de chef-kok van het Yamazoto-restaurant zeven aubergine-gerechten op z’n Japans. Het markeerde de start van het aubergineseizoen. Zeven groepjes HAS-studenten mochten ook hun keukenkunsten met aubergine vertonen. Het winnende team had een gerecht met auberginejam op auberginebrood gemaakt. ”Echt heerlijk”, aldus teler Johan Groenewegen. Foto Diederik van der Laan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.