Home

Achtergrond 237 x bekeken 1 reactie

Overheid bezorgd om belastingdruk mkb

De overheid is bezorgd dat de balans voor het betalen van belastingen verschuift naar kleine en middelgrote ondernemingen ten gunste van Nederlandse multinationals.

Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gezegd in een vraaggesprek met het ANP. "Het mag niet zo zijn dat straks alle belastingen door het midden- en kleinbedrijf worden gedragen'', aldus De Jager. De staatssecretaris kon niet zeggen wat voor maatregelen hij wilde ondernemen om dit tegen te gaan.

Het aantal bedrijven dat de winst drukt, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen, kan volgens De Jager in de toekomst toenemen. "Het taboe is bijvoorbeeld verdwenen om een onderneming helemaal met vreemd vermogen te financieren, waardoor je een enorme rente-aftrekpost krijgt'', aldus De Jager.

De staatssecretaris gaf aan dat grote ondernemingen daarnaast fiscale constructies kunnen gebruiken om minder belasting te betalen in Nederland. "Ik ben hier kritisch naar aan het kijken op het moment.''

De staatssecretaris ontkende, zoals eerder in een spoeddebat eind vorige maand, dat de fiscale wetgeving het voor grote in Nederland gevestigde bedrijven eenvoudig maakt om onder het betalen van belasting over hier behaalde winst uit te komen.

Vooral SP en GroenLinks toonden zich bezorgd over berichten over Nederland als een soort belastingparadijs waar ondanks recente reparatiemaatregelen de meeste beursgenoteerde bedrijven geen winstbelasting zouden betalen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dit is al een feit

Of registreer je om te kunnen reageren.