Home

Achtergrond 320 x bekeken

’Op naar 15 ton asperge per hectare’

De Duitse onderzoeker Joachim Ziegler baarde vrijdag op het Europese aspergesymposium EuroAsper opzien door te stellen dat in Europa 15 ton verhandelbare asperge per hectare tot de mogelijkheden behoort.

Ziegler baseerde zijn uitspraak onder andere op de ontwikkeling in de resultaten van vijf aspergetelers in de Pfalz. Hun gemiddelde bruto productie steeg van 6 ton per hectare in 1980 naar bijna 11 ton in 2000 en naar verwachting 12 ton in 2010.

Ook liet hij onderzoeksresultaten zien van een proef met twee plantdiepten (15 en 20 centimeter), waarbij het object van 15 centimeter gecombineerd met het oogsten van bruto 2 ton (1e oogstjaar), 7 ton (2e oogstjaar), 12 ton (3e oogstjaar) en 15 ton (4e oogstjaar) 29 procent meer marktbaar product gaf dan dezelfde bruto oogst met planten op 20 centimeter diepte. In geld uitgedrukt betekende dat zelfs 43 procent meer opbrengst van asperges die gemiddeld 9 procent zwaarder waren.

Volgens Ziegler hoeven dergelijk hoge producties niet ten koste te gaan van de levensduur, daarbij uitgaande van de lengte van het groeiseizoen in de Pfalz. Hij benadrukte dat topproducties alleen gehaald kunnen worden als álle denkbare factoren optimaal zijn.

EuroAsper trok donderdag en vrijdag zo’n 160 bezoekers, onder wie een handje vol Nederlandse aspergetelers. Zestien sprekers gaven een presentatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.