Home

Achtergrond 217 x bekeken 5 reacties

Nobelprijswinnaar waarschuwt voor biobrandstoffen

Nobelprijswinnaar Rajendra Pachauri heeft vandaag in het Europees Parlement in Brussel gewaarschuwd voor negatieve milieu-effecten van de productie van biobrandstoffen en voor de stijging van de voedselprijzen.

Pachauri won vorig jaar als voorzitter van het Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC) de Nobelprijs voor de Vrede, samen met de vroegere Amerikaanse vicepresident Al Gore.

Naar biobrandstoffen wordt sinds kort veel kritischer gekeken. Critici zeggen dat het tot ontbossing leidt in Azië en Brazilië, tot stijgende voedselprijzen en daarmee zelfs tot honger onder de lokale bevolking. Bovendien komt er volgens wetenschappers bij de productie van sommige biobrandstoffen minstens zo veel kooldioxide vrij als bij die van fossiele brandstoffen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  Over de energiebalans van bio-brandstoffen doen allerlei verhalen de ronde. Vele daarvan zijn de wereld ingeholpen door allerlei milieu verenigingen. Naar hun motieven voor deze desinformatie kan ik slechts raden. Mischien is het onvoldoende kennis, maar dat lijkt me sterk omdat dat toch veelal geen ongeletterde mensen zijn. Wat er dan overblijft is eigenbelang. Als de landbouw een belangrijke speler wordt op de energiemarkt is er voor hun geen ruimte meer om hun hobby uit te oefenen, nl. "nieuwe"natuur aanleggen.
  Wat die energiebalans betreft: 1 ha suikerbieten levert 10.000 kg suiker op.Hiervan kan men 6000 liter ethanol maken. Voor het destileren denk ik niet dat daarvoor iets gerekend moet worden,daar ruwe olie ook in benzine en diesel gedestileerd moet worden. Wat dan wel gerekend moet worden is de productie van de bieten. Ploegen:25 liter per ha. Land zaaiklaar leggen+ zaaien 15 liter per ha. kunstmest:volgens gegevens op internet is voor de productie van stikstof per kg stikstof max. 1,8 liter diesel nodig. Stikstof advies is 160 kg.per ha dus 288 liter diesel. Voor fosfaat en kali is de energie behoefte veel lager,slechts 10% van de energiebehoefte van stikstof. dus 85 kg fosfaat á 0,18liter is 15,3 liter diesel. en voor kali 150 kg á 0,18 is 27 liter diesel. Voor bestrijdingsmiddelen heeft men het over 350 MJ per kg voor herbiciden. Dit is ongeveer 10 liter diesel. In bieten wordt ongeveer 10 kg per ha. gebruikt dus 100 liter diesel. Voor fungiciden komt dit op 20 liter. Dan rest nog de oogst: Rooien 100 liter per ha. Als ik alles optel kom ik op 590 liter.Zeg 600 liter. Daar komt nog transport plus verwerking in de suikerfabriek bij. Van dat laatste heb ik geen idee maar de energiebalans 6000 -600 liter = 5400 liter is tot aan de fabriek in ieder geval niet negatief.

 • no-profile-image

  jac

  nou nou....
  twee punten: Klimaatverandering bestaat maar heeft niets te doen met CO2 uitstoot.
  De organisatie van deze Indier heeft de uitkomsten van onderzoeken verdraaid, en verkoopt onzin. het is een schande dat een prijs vernoemd naar een wetenschapper wordt uitgereikt aan sprookjes. ( zie docu van BBC "the great global warming swindle"of gebruik gewoon gezond boerenverstand)
  Dus onzinnig dit gezeur over en tegen biobrandstoffen.
  Punt twee:
  voedselprijs stijgt... nou en zou ook tijd worden! al jaren produceren wij voedsel voor een te lage prijs en nog steeds. Kom nou niet af met het argument dat dit erg is voor de arme mensen want door politiek kregen deze mensen ook al niets te eten toen we niet wisten waar we met het voedsel naar toe moesten. Dezelfde organisaties die nu zeggen dat het voedsel duurder wordt riepen enkele jaren geleden dat het schandalig was als de rijke landen voedesl dumpten op de markten van de arme landen.
  Allemaal geneuzel dus.....

 • no-profile-image

  ton

  Jullie hebben hier gelijk in.
  Als er in het europees parlement nou eens één nuchter denkende slimmerik opstaat die zich hard maakt voor het wettelijk toestaan van vervangen van kunstmest door (bewerkte)dierlijke mest, dan is ook milieutechnisch heel veel gewonnen. Het mogelijk tegenargument, van mensen die alleen maar bomen willen planten. dat dit tot meer dieren zal leiden treft geen enkel doel. Sterker nog; de uitputtelijke wereldvoorraad fosfaat wordt hierdoor meer aangevuld. Dit kan bjna op geen enkele andere wijze en alternatieven zijn niet voorhanden. Zonder fosfaat in de toekomst geen optimale plantaardige produktie meer en uiteraard prijsstijgingen van voedsel. Stelling; zolang er nog kunstmest wordt geproduceerd, is er een tekort aan dierlijke meststoffen op deze wereld.

 • no-profile-image

  chris klerkx

  als we ook het gebruik van kunstmest en machines etc voor de productie van de grondstoffen voor bio brandstoffen meewegen denk ik dat naast de co2 uitstoot de hele energiebalans uiteindelijk negatief uitkomt en daarnaast kostbaar voedsel verloren gaat

 • no-profile-image

  nn

  Bij de verbranding komt volgens mijn scheikundige kennis altijd CO2 vrij en als er meer enerie nodig is ook meer CO2.
  Alleen bij biologische brandstoffen worden deze weer opgevangen door de CO2 kringloop. En bij brandstoffen van een miljoen jaar oud of ouder (fossiel) word het uit de bodem onttrokken en blijft het in de atmospherem, steeds meer en meer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.