Home

Achtergrond 346 x bekeken 2 reacties

Nieuwe Brabantse kaart kwetsbare gebieden

Brabantse veehouders en andere belanghebbenden kunnen vanaf vandaag inspreken op de Ontwerpkaart zeer kwetsbare gebieden ammoniak en veehouderij.

Dit heeft de provincie bekend gemaakt. Er kan worden ingesproken tot en met 28 april aanstaande. Op de ontwerpkaart die GS hebben vastgesteld, zijn de zeer kwetsbare gebieden aangegeven en daaromheen een zone van 250 meter. In die zone is het oprichten van nieuwe veehouderijen niet toegestaan. Bestaande veehouderijen kunnen daar slechts onder voorwaarden uitbreiden.

De Ontwerpkaart is tot stand gekomen door het toepassen van criteria uit de Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV) en door een proces met betrokken partijen in de reconstructie- en gebiedscommissies (onder meer ZLTO en BMF). Resultaat: in de 250 meterzones rond de zeer kwetsbare gebieden komen bijna 50 procent minder veehouderijbedrijven dan voorheen te liggen.

De Ontwerpkaart is vanaf 18 maart in te zien op de Brabantsite, op de Brabantse gemeentehuizen en op het Provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Burgers die bezwaren hebben op de huidige Ontwerpkaart, kunnen hun zienswijzen digitaal, schriftelijk en mondeling indienen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nog meer

  Weer een nieuwe kaart erbij?
  Als je alle kaarten (struweelvogelgebied, dassengebied, verwevingsgebied, natte/droge gebieden, ecologische richtlijn,archeologisch belangrijk gebied,
  rivierdalen, waterinjecteerbeleid, grondwaterbelasting, regenverboden etc,etc) kan er nog wel eentje bij.
  Als je al dit papier (regelgeving, rapporten uit zou leggen over heel brabant, zou je oppervlakte te kort komen!
  Controle op controle, je komt aan je gewone werk niet meer toe..
  Minder regels door dit kabinet beloofd toch? Onder Veerman 20% minder, is nu allang weer ingehaald!
  Als ondernemer wil je snel inspelen op de veranderende regelgeving, maar alle aanvraagtrajecten van een uitbreiding/verandering worden tot mijn afgrijzen meerdere jaren afzien en volhouden. Ja volhouden tot het moment daar is.....heb je er dan nog zin in?
  Waar moet dat heen met de ondernemende mensen in dit land, die toch al die welvaart van nu gebracht hebben.
  Het lijkt wel als je in dit land vooruit wil, je voor lastig en bijna crimineel wordt gezien!
  Probeer hier maar eens sterk te blijven, ik kan goed begrijpen dat er steeds meer ondernemers de brui er aan geven.

 • no-profile-image

  Stan

  Was het niet de ammoniak die de zure regen veroorzaakte? De bossen gingen daardoor toch dood. Nu iedereen ervan overtuigt is dat het een fabeltje was, komt men met de kaarten van de kwetsbaar gebieden. Dus weer een fabeltje. Iedereen die een beetje kennis heeft weet dat ammoniak basis is. Je moet er zuur bij doen om het neutraal te maken, denk aan de luchtwassers. De kleigronden zijn van nature kalkrijk en de zand gronden kalkarm. Om de PH van zand gronden op peil te houden moet men kalk strooien. Dit om verzuring te voorkomen dat de planten kunnen groeien. Dit is zeker geen zuur!! Het is dan ook vreemd dat men gebieden gaat beschermen tegen veehouderij. Als men dit doet tegen auto en zware industrie is er nog iets van te zeggen. Hier wordt veel geld over de balk gesmeten en vergeet men wat men wel moet doen. Onder houdbekalking zoals de boeren op hun grond ook doen op de landbouwgrond, moeten ze in de bossen ook doen!! Dit is goed koop en effectief!!Dat ze vanuit den Haag de beslissing genomen hebben om zoals in Brabant de kwetsbare (verzurings gevoelige gebieden) terug te brengen tot allen nog de zeer kwetbare gebieden is al een hele verbetering. Maar wie gelooft nog in de onzin, het is gewone koehandel, waar iets wordt gezocht om aan hun wensen te komen. Er kunnen nu weer veel gemaakte plannen de prullebak in. De geloofwaardigheid, en zeker in die betrokken personen is tot 0 gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.