Home

Achtergrond 325 x bekeken

Nieuw systeem combineert uitkomen en huisvesten vleeskuikens

Vencomatic opende vandaag in Vessem een nieuw demonstratiebedrijf: Kempen Kip met 30.000 dierplaatsen.

Vencomatic wil in dit bedrijf het nieuwe patio-huisvestingssys­teem voor vleeskuikens verder onderzoeken en optimaliseren. Het patiosysteem kenmerkt zich door het feit dat het uitkomen van broedeieren en het huisvesten van de vleeskuikens tot 42 dagen in één systeem zijn gecombineerd.

De kuikens komen binnen drie dagen na ontvangst op het vleeskuikenbedrijf uit het ei. De kuikens blijven in de stal waar ze ook geboren zijn. De eierschalen worden verwijderd. Het systeem biedt volgens Vencomatic fikse voordelen ten opzichte van de bestaande praktijk, waarbij de kuikens worden uitgebroed in de broederij en als eendagskuikens naar het vleeskuikenbedrijf worden gebracht.

Vencomatic ziet onder meer voordelen in het transport; er worden geen kuikens, maar eieren getransporteerd. De kuikens maken daardoor een betere start. Er zijn bijvoorbeeld veel minder problemen met het vinden van het voer en het water. Binnen het systeem kan beter aan de klimaatseisen van de jonge kuikens worden voldaan. Ook is het energieverbruik lager.

Vencomatic wil de komende tijd op al deze punten verder onderzoek doen en laten doen en meer praktische kennis en ervaring opdoen. Vencomatic wil in het onderzoek veel aandacht besteden aan de techniek van het voersys­teem en de gezondheid van de kuikens. Ook wil het bedrijf meer ervaring en kennis opdoen van het bedrijfsmanagement. Vencomatic werkt voor het management van het nieuwe bedrijf samen met Kuijpers Kip pluimveebedrijven.

Bekijk een video over het patio-systeem van Vencomatic

Of registreer je om te kunnen reageren.