Home
Achtergrond
403 x bekeken
15 reacties
Niets nieuws onder de zon
In de 70-er jaren is de discussie gevoerd wél of geen melkquotum. De jongerenorganisaties (lees NAJK) stonden lijnrecht tegenover de standsorganisaties (nu LTO). De jongeren wilden het quotum als bescherming van de markt, terwijl LTO de meest liberale marktwerking voorstond.
De Europese overheden wilden wel graag een quotering omdat een garantieprijs voor de melk zonder quotering de schatkisten te veel geld zou kosten. Achteraf moeten we constateren dat de quotering voor de Europese boeren een nuttig instrument is geweest. Vooral omdat de overproductie op die manier tegengegaan kon worden en gemiddeld toch een goede melkprijs kon worden gerealiseerd.
Zuivelondernemingen dachten en denken daar anders over. Zij willen hun vleugels uitslaan over de aardbol en daarbij past geen quotering. Toch heeft de quotering ook een nadeel. Voor de Nederlandse boeren is dat de hoge quotumprijs, die bij tijd en wijle de pan uitrees. Nu wil men de quotering afschaffen en dat is de grootste fout die zuivelland kan maken. We moeten er juist voor zorgen dat we de voordelen van het quotum behouden en dat we de nadelen (dus de hoge quotumprijs) opheffen. De sectorale bonden zien dat goed in.
Hoe zou dat kunnen? Stel de huidige quoteringsregeling voor twee jaar vast met een vereffening per land zoals nu ook het geval is. De melkveehouder hoeft dan ook maar één keer per twee jaar superheffing te betalen als hij ná de vereffening toch nog zijn quotum heeft overschreden. Bepaal dat één keer per twee jaar het quotum met maximaal 3 procent kan worden verruimd of met maximaal 1 procent kan worden ingeperkt al naar gelang de marktsituatie is.
De voordelen zijn dat de quotumprijs daalt en naar ik verwacht zal komen te liggen rond een euro per kilo melk. Verder wordt er een stukje marktbescherming gecreëerd, waarbij toch ruimte is voor aanpassingen. Een groot voordeel is dat de melkveehouder veel flexibeler kan inspelen op zijn quotum. En uiteindelijk is de consument verzekerd van een stabiele prijs. Doen we dit niet dan krijgen we een melkprijs met hoge pieken en diepe dalen en daarmee is niemand, behalve de handel gediend.
Terugkijkend op de argumenten van 30 jaar geleden en het gebrek aan argumenten nu, verdenk ik de beleidsmakers ervan dat zij expres de regeling zo star gemaakt en gehouden hebben om zodoende de geesten rijp te maken voor afschaffing. Er is niets nieuws onder de zon.
Wien van den Brink
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.