Home

Achtergrond 174 x bekeken

Nederland onder EU-gemiddelde bij onderzoeksbudget

Nederland besteedt een kleiner deel van het bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling dan het EU-gemiddelde. Landen als Finland, Zweden, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken maken daarvoor veel meer geld vrij.

Dat blijkt maandag uit een overzicht van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Het Europese gemiddelde lag in 2006 op 1,84 procent van het bbp dat besteedt wordt aan ’research & development’. In Nederland lag dat percentage op 1,72 procent. Zweden en Finland zijn koplopers met 3,82 en 3,45 procent.

Wat Europa besteedt aan onderzoek en ontwikkeling ligt al jarenlang ongeveer op hetzelfde niveau. En dat is fors lager dan wat de EU-landen eerder afspraken. Het doel is formeel nog steeds om in 2010 3 procent van het totale bbp van de gehele EU te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. De EU-leiders praten eind deze week in Brussel onder meer over deze doelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.