Home

Achtergrond 562 x bekeken

NVV wil beter toezicht op samenstelling veevoer

De samenstelling van GMP-waardig veevoer moet beter bewaakt worden.

Actie- en afkeurgrenzen mogen niet meer stilletjes worden gewijzigd, zonder dat afnemers er van kunnen weten. Dit schrijft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) aan het Productschap Diervoeder (PDV).

Aanleiding voor de vakbond om met een klacht te komen is dat enkele NVV-leden te maken hebben gekregen met onder meer groeivertragingen van varkens en verminderde melkgiften bij zeugen doordat de GMP-regels voor varkensvoer stilletjes waren veranderd. Hierdoor werden actiegrenzen voor bepaalde stoffen, zoals sulfaat, opgerekt of niet meer gehanteerd, zegt voorzitter Wyno Zwanenburg.

"Door te gaan spitten, heeft een aantal varkenshouders dit ontdekt en zijn claims neergelegd bij meerdere diervoerfabrikanten," aldus Zwanenburg. "Het is natuurlijk mooi dat die fabrikanten werden aan kwaliteitsinitiatieven als TRUSQ en Safe Feed, maar als ze ondertussen van alles veranderen in de actiegrenzen en dus ook de samenstelling van het voer, schieten we nog niet veel op," stelt hij.

Zwanenburg benadrukt overigens dat de voederveiligheid niet in gevaar is geweest, wel leidden de aanpassingen tot economische schade.

De NVV stelt voor om de actie- en afkeurgrenzen van veevoeders voortaan te laten beoordelen door een onafhankelijke commissie, zoals de Wetenschappelijke Raad Varkens, die recent is geïnstalleerd. Veevoerbedrijven en het PDV mogen niet meer zomaar de regels kunnen aanpassen. Het PDV legt de brief van de NVV morgen voor aan het bestuur, zonder eigen advies. PDV-secretaris Johan den Hartog was niet voor een reactie bereikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.