Home

Achtergrond 184 x bekeken

NFO: middelen te duur

De Nederlandse fruittelersorganisatie NFO zet vraagtekens bij het prijsbeleid van middelenfabrikanten.

Middelen zijn vaak te duur. Op de jaarvergadering zei voorzitter Johan van Haarlem verder dat de sector meer in kwaliteit van de oude appelrassen moet investeren.

Ieder jaar stijgen de kosten van de gewasbescherming, stelt Van Haarlem. "Oude, vaak goedkope middelen verdwijnen in een hoog tempo. Nieuwe middelen zijn vaak vele malen duurder. Ik weet dat de ontwikkelingskosten voor gewasbeschermingsmiddelen hoog zijn. Maar ik betwijfel het of ze met de huidige prijzen in de markt moeten worden gezet."

Ook constateert hij grote prijsverschillen voor hetzelfde product binnen de EU. "Harmonisatie binnen de EU is hier nog ver te zoeken."

De kosten voor de fruitteelt zijn fors gestegen. Vooral die voor arbeid. Reden voor de NFO om geld te steken in onderzoek naar een oogstrobot. Toch vergaat het de fruittelers beter dan in de jaren negentig. "Het gemiddelde rendement bedroeg in de tweede helft van de jaren negentig 78 procent van de berekende kosten en de laatste vijf jaar gemiddeld 86 procent".

Die positie is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de Conference. Nederland heeft hiermee een sterke troef in handen, maar het wordt tijd voor een nieuw perenras, stelde Van Haarlem. Dit jaar loopt de afzet van de gestegen volumes Conference verrassend goed, stelde hij.

De sector moet verder meer investeren in kwaliteit van oude appelrassen als Elstar. Het rendement staat voor dit ras sterk onder druk. "Inzicht in en confrontatie met de eigen prestaties zijn de basis om hiermee aan de slag te gaan. Dit geldt voor ondernemers, adviesdiensten en afzetorganisaties."

Gesprekken tussen Greenery en Fruitmasters over afzetplannen voor deze rassen juicht Van Haarlem toe. De NFO-voorzitter stelde verder dat de discussie over voorwaarden en eisen bij de productie van nieuwe rassen niet uit de weg moet worden gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.