Home

Achtergrond 212 x bekeken 4 reacties

NAK keurt pootgoed intensiever op erwinia

De NAK gaat de keuring van pootaardappelen op de bacterie erwinia intensiveren. Ook gaat de keuringsdienst extra energie steken in het ontwikkelen van een toets die alle erwiniastammen kan opsporen.

Dat heeft de vaste commissie voor pootaardappelen van de NAK besloten. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de telers, de kwekers en de handelshuizen. De strengere eisen worden opgenomen in de keuringsvoorschriften van dit jaar.
Vorig jaar is 21,7 procent van het pootgoed afgekeurd vanwege bacterieziekten. Het probleem bij erwinia is dat de huidige test maar twee van de drie bacteriestammen opspoort, zegt technisch directeur Addy Risseeuw. ”Daarom zoekt de commissie het in een intensievere veldkeuring, zodat een erwiniabesmetting eerder aan het licht komt. Ook wordt de veldkeuring onvoorspelbaarder. Er komt geen integraal selectieverbod. Wel kan de NAK gebruik blijven maken van een individueel selectieverbod, als de keurmeester een perceel niet vertrouwt.”
De commissie heeft niet gekozen voor het invoeren van een verplichte test op erwinia voor het keuren van pootgoed. Risseeuw: ”Twee van de drie stammen kunnen we opsporen. De NAK probeert ook de derde stam in de toets te krijgen. De commissie vindt de toets wel een interessant instrument, omdat je pootgoed dan beter kunt beoordelen of er een risico is op het ontstaan van erwinia. Maar dit jaar is de erwiniatoets vrijwillig. De NAK probeert de uitslagen zo goed mogelijk om te zetten in een beoordeling van de partij pootgoed. Het kan een hulpmiddel zijn voor de pootgoedhandelshuizen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordpoter

  Als ik jou verhaal lees ,,arme consumptieboer,, krijg ik de indruk dat alles aan een ander ligt. Je zult alles zelf dan ook wel perfect voor elkaar hebben.
  Ik zou zeggen begin dan onmiddelijk met de teelt van pootgoed dan wordt je in ieder geval snel een 'rijke pootgoedboer'
  Wel opschieten want over een aantal dagen begint het pootseizoen maar er zijn nog genoeg spotgoedkope bintje poters te koop, (35/45 voor nog geen € 18) Hou er dan wel rekening mee dat je dan aan het werk moet want voor de teelt van pootgoed moet nog al wat meer gebeuren dan bij de consumptieteelt. En hou ook aan het eind van het jaar een paar dagen beschikbaar voor het tellen van al je geld.Veel succes, verbeter de wereld maar vergeet niet bij je zelf te beginnen.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  Wel een beetje late reactie van de NAK.
  Wij zitten al jaren met de erwinia bacterie in onze gewassen. Elk jaar de vraag; heb ik dit jaar geluk of pech. Maar bij besmet pootgoed heb je ook echt dikke pech; soms tientallen procenten uitvallende planten, sortering tafelaardappelen wordt hierdoor slechter en kans op rot in de partij met als gevolg kans op problemen met de afzet. De schadevergoeding is bekend; een gedeelte van de pootgoedrekening wordt vergoed, dit staat in geen verhouding met de werkelijke schade.
  Als de aardappelen in het plastic zakje in de supermarkt gaan rotten is het leed helemaal niet te overzien; hopelijk loopt de klant niet weg.
  Nu de bacterie tot de hogere klassen in de pootgoedsector is doorgedrongen gaat er bij de NAK en de handelshuizen een lichtje branden, wel een beetje laat! De HZPC directeur schreef laatst dat hij zich zorgen maakt over de geleverde kwaliteit, dit zegt toch genoeg. Als de verre bestemmingen slechte kwaliteit geleverd krijgen kopen ze volgend jaar niet meer (of blijven de twijfelpartijen in nederland??!!). Het pootgoed van vandaag de dag is een tijdbom onder de consumtieteelt!
  Oplossing: Alles verplicht toetsen, de keurmeesters een bril geven en bij de handelshuizen de oogkleppen af doen.

 • no-profile-image

  klijnbintje

  Overdrijven maakt de zaak duidelijk consumptie boer, probeer een keer een ander ras zou ik zeggen,ik ga er van uit dat u nu het agria type teelt. En alsof de pootgoedteler nog niet genoeg NAK kosten heeft kan dit er ook nog wel bij.

 • no-profile-image

  Arend

  De poters weer ontsmetten met kwik,zijn de problemen zo opgelost

Of registreer je om te kunnen reageren.