Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

NAJK: door Natura 2000 wegvallende productie vergoeden

Het behoud van agrarische productie verdient meer aandacht bij het tot stand komen van de beheerplannen van Natura 2000.

De betrokken ondernemers verdienen bovendien rechtstreekse inspraak in het proces. Dat stelt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Er is volgens de NAJK steeds minder grond fysiek beschikbaar voor de land- en tuinbouw. De prijzen van voedingsmiddelen stijgen. Het is daarom laakbaar dat voor de landbouw geschikte gronden in sommige gevallen relatief gemakkelijk weggegeven worden aan de natuur.

De essentiële rol van voedselproductie wordt niet altijd voldoende gerealiseerd door beleidsmakers, denkt secretaris Peter de Regt. "De land- en tuinbouw heeft niet alleen economisch een belangrijke betekenis, maar vervult ook een maatschappelijke functie."

Wanneer bedrijven die er alles aan gedaan hebben milieuvriendelijk te opereren toch in hun productie worden aangetast door de beheerplannen, dan moet het weggevallen deel worden vergoed, vindt de NAJK. "Of anders de kosten voor verplaatsing", aldus De Regt.

De NAJK is van mening dat de procedures voor het achteraf aanpassen van de instandhoudingsdoelen niet onnodig complex moeten worden gemaakt. Het bereiken van concensus, lokaal, zou afdoende moeten zijn.

Boeren en tuinders verdienen volgens De Regt tenslotte rechtstreekse vertegenwoordiging. "Belangenorganisaties als de LTO richten zich immers meer op algemene doelen. Het gaat in de beheerplannen om vaak zeer specifieke doelstellingen en situaties." Volgens de NAJK zijn de richtlijnen voor inspraak nu nog open voor interpretatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  voedselproductie wordt nauwlijks gewaardeerd in nederland,pas als er in de winkel iets niet meer te krijgen is gaat men nadenken

 • no-profile-image

  wvh

  En we stemmen allemaal op het CDA,het is toch een boeren partij,een partij die ons als boeren belangrijk vindt!!
  En dan hoor je Balkenende zeggen dat er zo vlug mogenlijk 16000 ha nieuwe natuur erbij gemaakt moet worden.Allemaal goede landbouwgronden die daarvoor worden opgeofferd.Het is toch een christelijke partij,en er staat in de Bijbel het verhaal van de 7 vette en 7 magere jaren.Misschien eens tijd dat het CDA eens dat verhaal leest en daar naar handeld

Of registreer je om te kunnen reageren.