Home

Achtergrond 325 x bekeken 3 reacties

Minder schapen op het bord en in de wei

Schapen worden zeldzamer in de EU. Europeanen eten namelijk steeds minder schapenvlees, de kosten voor verzorging stijgen en de vergrijzende boeren kunnen amper opvolgers vinden.

Dat zegt de regering van Ierland, die de zaak heeft aangekaart in Brussel. Ministers van Landbouw van de 27 EU-landen bespreken maandag de situatie in de schapenhouderij.

Europeanen aten in 2005 gemiddeld 2,9 kilo aan lamsboutjes en ander schapenvlees, volgens de Europese Commissie. Volgend jaar zal dat gedaald zijn tot 2,7 kilo. Op vijfhonderd miljoen EU-inwoners scheelt dat ongeveer 100 miljoen ton per jaar.

Ierland dringt maandag aan op EU-maatregelen, zoals een campagne onder jongeren om meer schapenvlees te eten. Dat moet een helpende hand bieden aan de schapenhouders en het landschap. Grazende schapen voorkomen erosie van bergen en de boerderijen houden het platteland levendig, motiveert de Ierse regering.

Ierland zag het aantal schapen in tien jaar dalen met bijna een miljoen stuks tot 4,5 miljoen. Andere landen met traditioneel veel schapen zoals Spanje, Frankrijk en Engeland tonen dezelfde trend.

Nederland zag het aantal dalen van 2 miljoen in 1992 naar zo’n 1,4 miljoen in 2006, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels kampen schapenhouders hier met de dierziekte blauwtong. Die kan dodelijk zijn. Vorig jaar trof blauwtong ruim 6000 boerderijen in Nederland.

Onzeker is of de EU bereid is tot steun voor de schapensector. De Europese Unie is juist bezig de vaste greep op de landbouwsector los te laten. De boeren moeten steeds meer de vrije markt op.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Ik ben het volledig eens met Kees van Laarbeek, de regelgeving komt je de strot uit. Als je naast de melkkoeien nog een koppeltje schapen houdt heb je een dubbele administratie bij controle van de aid zijn ze niet mals, klopt er even iets niet dan heb je zo een proces verbaal aan je broek. Er wordt door elke nieuwe regering geroepen dat er minder regels moeten komen, ook door de tweede kamer, maar het lijkt erop van men doet een plas en het blijft zoals het was!
  We zijn een regeltjes land geworden en we worden geregeerd door een (plaag)ambtenaren bolwerk.

  Familie de Groot
  Grou

 • no-profile-image

  Paul Beving

  Waar zijn die vergrijzende boeren die geen opvolger kunnen vinden? Daar kom ik graag mee in contact!

 • no-profile-image

  Kees

  ook de regels rondom de schapen sector doen veel mensen stopen met het houden van schapen, de kosten rijssen de pan uit, en de papieren rompslomp komt je strot uit. langleven Nederland, het land van regels en wetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.