Home

Achtergrond 222 x bekeken

Minder groeiremming door kouval dan gedacht

Het later openen van het scherm geeft geen productieremming of gewasschade. Ook is het effect op de dagelijkse lichtsom in de kas, zeer beperkt.

Dat blijkt uit een literatuurstudie van WUR Glastuinbouw. Kouval als gevolg van het opentrekken van het energiescherm is te vergelijken met een tijdelijke temperatuurverlaging, maar met het verschil dat er geen twee dagen precies gelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat een incidenteel of onregelmatig optredende kouval naar verhouding veel minder effect heeft dan een systematisch toegepaste temperatuurverlaging.

Een systematisch toegepaste tijdelijke temperatuurverlaging in de ochtend kan namelijk resulteren in wat kortere
planten. Jonge planten zijn gevoeliger voor kortdurende temperatuurverlaging dan een volgroeid gewas.

Bij jonge planten kan er ook sprake zijn van groeiremming door minder lichtabsorptie in verband met een verminderde bladstrekking. De grootste gevoeligheid voor temperatuurverlaging treedt op in de eerste uren na zonsopkomst.

Ook is van temperatuurdalingen kleiner dan 2°C eigenlijk geen effect te verwachten, evenmin als van temperatuurdalingen die buiten de gevoelige periode van de eerste twee of drie uren na zonsopkomst vallen. Voorwaarde is dat de temperatuurdaling in de rest van het etmaal wordt gecompenseerd, zodat er geen effect is op de etmaaltemperatuur.

Voor een jong tomatengewas blijkt dat een tijdelijke temperatuurverlaging groter dan 2.5°C die gedurende meerdere weken achter elkaar optreedt, kan leiden tot enige groeiremming. Vanaf het moment dat de LAI (bladbedekking) hoog genoeg is en in de productiefase zou de gevoeligheid minder kunnen zijn, maar daar zijn geen harde cijfers voor gevonden.

Wat betreft kouval bij opening van het energiescherm is het aan te raden om de gemiste temperatuurintegraal te compenseren zodat er geen effect is op de etmaaltemperatuur. Dat blijkt uit het onderzoek Temperatuurverlaging in de ochtend van WUR Glastuinbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.