Home

Achtergrond 210 x bekeken 5 reacties

Miljoenenclaim voor aspergeteler

Een aspergekweekster uit Someren die betrapt werd op het werken met 32 illegale Polen en Bulgaren heeft een miljoenenclaim aan de broek hangen wegens ontdoken loonbelasting en sociale premies.

Dit meldt het Eindhovens Dagblad. De Arbeidsinspectie heeft haar een boete van 128.000 euro opgelegd. De Belastingdienst en het UWV hebben ook van zich laten horen, zo vertelde de vrouw uit Someren tijdens een rechtzitting onlangs bij de Raad van State. Over enkele weken volgt de uitspraak van de rechter. Op advies van de rechtbank in Den Haag is de Somerense aspergeteler met het ministerie van SZW een mediation-traject ingegaan om uit de problemen te komen. De boetes komen voort uit een controle in 2005 door de AI op een aspergeveld. Daar waren toen tientallen aspergestekers aan het werk. Het merendeel bleek geen tewerkstellingsvergunning te hebben.

"We proberen het via de regels te doen, maar dat lukt gewoon niet", zo zei de Somerense onderneemster. Volgens eigen zeggen had zij tewerkstellingsvergunningen aangevraagd maar duurt de procedure te lang. ‘Ik heb er niets aan als ik tijdens of na de oogst pas een beslissing krijg van het CWI.’ Volgens de AI waren er echter in 2005 volgens opgave van het CWI voldoende legale arbeidskrachten voor handen. Om die reden zijn toen de werkvergunningen voor de 32 Polen en Bulgaren geweigerd. ‘Ze is dus gewoon doorgegaan, ondanks de afwijzingen’, aldus een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. De aspergekweekster reageerde gepikeerd. "Als er zoveel legale werknemers zijn, stuur er dan honderd. Die kunnen zo voor 7,70 euro per uur aan de slag."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Zo blijkt weer eens dat de regels die theoretisch opgesteld zijn in de praktijk slechts met pijn en moeite of helemaal niet uitvoerbaar zijn.

 • no-profile-image

  putten

  ze had beter hennep kunnen telen dan word je niet zo hard gestraft en het levert veel meer op dan die paar euros van de asperges

 • no-profile-image

  jol

  effe kijken.........punt een minimum caoloon is 8,88 en geen 7,70 punt 2 in 2005 waren er niet voldoende mensen voorhanden. vraag de CWI hoeveel TWV's ze die tijd uit hebben gegeven en dan mag het CWI uitleggen waarom er bij dat bedrijf wel voldoende mensen zouden komen en punt 3 als je ze laat werken zonder TWV kun je ze gewoon gewoon in loondienst nemen voor hen bleef de prijs per uur hetzelfde, de medewerker moest echter hoog tarief afrekenen en dan had de belasting en uwv nooit een boete op kunnen leggen. Jammer dat deze mensen hun huiswerk niet goed hebben gemaakt of niet op tijd hulp hebben ingeroepen.

 • no-profile-image

  ook een goede boer

  Regels zijn regels en er zijn genoeg boeren die het wel goed doen volgens de regels, dus waarom deze niet. Het is oneerlijke concurrentie t.o.v. boeren die het goed doen. En als het om miljoenen gaat dan is er meer aan de hand en dergelijke claims worden niet zomaar opgelegd. Dergelijke boeren brengen deze sector in een kwaad daglicht.

 • no-profile-image

  jolanda

  wat is eigenlijk de leeftijd van dit aspergekoppel?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.