Home

Achtergrond 421 x bekeken 18 reacties

Meerderheid voor plan Wieringerrandmeer

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben gisteravond met een ruime meerderheid voor het plan van de aanleg van het Wieringerrandmeer gestemd.

Ondanks de boerenprotesten tegen de aanleg van het meer, stemden 41 leden voor en 13 leden tegen het prestigieuze plan. Gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Ruimtelijke Ordening) beloofde na een positief besluit van de Provinciale Staten in overleg te gaan met iedere individuele boer in het gebied.

Op de plek waar het Wieringerrandmeer komt, zijn momenteel dertig agrarische bedrijven gevestigd. Zij moeten nu verhuizen naar andere locaties.

De enige twee partijen die tegen het plan stemden waren de SP en Ouderen NH/SVP. Zij wilden een alternatief voor het huidige plan en vinden het financieel onacceptabel.

Het Wieringerrandmeer moet zowel de natuur als de economie een impuls geven en daarnaast van het ingepolderde Wieringen net als vroeger weer een eiland maken. Met de uitvoering van de plannen is ruim 300 miljoen euro gemoeid. Het meer wordt een 9 kilometer lange waterplas. Daaromheen verrijzen ongeveer 2000 woningen.

Verder worden naar verwachting nog eens tientallen boeren rond de locatie geconfronteerd met de gevolgen van de komst van het meer doordat de totale waterhuishouding in het gebied verandert.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Ze kunnen beter 'natuur' creeren op plaatsen waar niemand er last van heeft.
  Spuit bijvoorbeeld eilandjes op in het ijsselmeer of ten noorden van Wieringen of maak een duinlandschap aan de noord kant van Wieringen. Dit is allemaal veel goedkoper, maar ja de projectontwikkelaar zal er dan wel niet genoeg aan verdienen.

 • no-profile-image

  gert

  politici laten zich leiden door projectontwikkelaars,bezopen !

 • no-profile-image

  lost sole

  wat een arrogantie, wereldwijd verhongeren mensen. Transport van frondstoffen belast het milieu. De keuken ligt voor de deur maar wordt dichtgedaan.
  Balkendende wordt wakker jongetje

 • no-profile-image

  Vatrop

  Een mooi plan. Heel goed dat Wieringen weer een eiland wordt en zoveel land gaat er niet verloren. Denk je nu werkelijk dat we met onze dure landbouw het honger of zelfs de groeiende vraag in landen als China kunnen bedienen? Landen zoals Brazilië, Argentinië, de VS kunnen dit veel beter en veel goedkoper.
  En wat is er op tegen om bepaalde delen van het land voor recreatie te bestemmen? Zeker als dit inderdaad ook nog gelinked is met historische logica. Wieringen was altijd een eiland en is slechts 70 jaar geen eiland meer en het ligt niet ver van Amsterdam en andere steden in de Randstad.

 • no-profile-image

  Bert

  Zeker een te hoge uitkering? Er zijn mensen die het heel moeilijk hebben en blij zijn dat er brood op de plank is. Wat is dit voor een opmerking dat de boeren moeten op rotten. Zij zijn he, die door dik en dun zorgen voor dat brood. Er is genoeg natuur, ook de bieten en de alle andere landbouw gewassen zijn natuur en zorgen voor veel meer zuurstof en vervuilen niets. Zeker de tweedewereld oorlog nietmee gemaakt?

 • no-profile-image

  Meindertsma

  Marianne vissekom kop moat haar gauw stilhouden met haar plantjes en bijtjes, ik hoop dat ze nog eens flink honger krijgt dan leert ze de boeren wel waarderen

 • no-profile-image

  wvh

  4 miljoen per bedrijf? Dat is nooit genoeg,er zijn in nederland bijna geen bedrijven te koop,nu dit weer gebeurd worden die bedrijven die te koop staan nog veel duurder.Boeren die hun bedrijf moeten verkopen aan deze onzin,zorg dat je genoeg geld hebt voor een ander bedrijf,zo kan het zijn dat het project te duur wordt en alsnog wordt afgeblazen.

 • no-profile-image

  Roos

  Ongeloofelijk, wat een kapitaals vernietiging. Wat moeten de boeren in de Wieringermeer zich bedonderd voelen. Ze zitten op zeer goede grond. Die vindt je bijna nergens in Nederland. En wat wordt er toch veel gepraat over het milieu, het is toch gewoon onzin verkopen. Ze bouwen alles vol, vernielen alle goede grond en maar filles. Gewoon enkele grote steden slopen, dat lost een groot (milieu) probleem op. Die gene die voor het voedsel zorgt is in de minderheid, dus op rotten. Wat een mentaliteit. Ik hoop dat ze eens flink honger lijden.

 • no-profile-image

  Johan

  Ongelovelijk wat een gigantische kapitaal vernietiging.
  EU heeft geen tarwe mee, voedsel prijzen stijgen sterk en hier word 1000-den HA vruchtbare landbouwgrond onder water gezet.
  30 boeren moeten worden uitgekocht a 4 miljoen het stuk.
  Dan moet er 300miljoen minimaal geinvesteerd worden voor een waterplas waarvan er al zoveel zijn.
  Ik vindt hier een referendum op zijn plaats, het kan niet zo zijn dat een stel losgezongen politici zo ons belastinggeld verjubeld.

  Waarom wordt de Markerwaard niet ingepolderd? Daar kan men dan gelijk prachtige randmeren aanleggen en komt er bovendien 100000-den Hectares landbouw grond bij die we hard nodig hebben!

  We worden werkelijk bestuurd door losgezongen dwazen die elk gevoel voor realiteit zijn kwijt geraakt.

 • no-profile-image

  Dirk

  Een uitstekend plan en een historische fout wordt gezet. Alle latere ijsselmeerpolders hebben een randmeer rond het oude land!
  Als er een project op dit gebied is dat logisch is dan is het deze, al is het alleen maar omdat Wieringen weer een eiland wordt en het is uitstekend voor de werkgelegenheid in de kop van Noord Holland. Projecten zoals deze en Agriport A7 zijn nodig om de regio vooruit te trekken.

 • no-profile-image

  Marianne

  Prima zo ,op rotten met die boeren en de natuur heeft de toekomst.
  Boeren vervuilen en de natuur produceert zuurstof en mooie plantjes en bijtjes.
  Terug na vroeger en laat een mooi natuur aanleggen voor mij oude dag en me kleinkinderen.
  Aub geen scheldacties op MIJN mening.

 • no-profile-image

  johan kardol

  Voor alle duidelijkheid : De ChristenUnie-SGP fractie in PS NH heeft gisteren ook tegen het WRR gestemd

  met rv groet Johan kardol FV CU_SGP

 • no-profile-image

  Robert

  Er is al een randmeer tussen Wieringen en Wieringermeer, deze is wellicht niet zo breed. Aan deze waterweg is ook een strook riet landschapaanwezig met een brede bomen/bosjes haag. Van deze haag hebben de agrariers in de omgeving al last (groot en klein wild)!

  Ook is nog niet gezegd dat het project mede gefinancieerd word door de bagger dat in het randmeer gestort gaat worden. Welgeteld 7 MILJOEN m3, waarvan de kwaliteit onbekend is. Er kunnen wel oude explosieven in zitten net als in bij een ander baggerproject gebeurt.
  Dus dan zijn de opbrengsten plotseling iets minder rooskleurig als vooraf berekent.
  Andere financiele bronnen die aangeboord worden zijn 'zand' in het westen van het porject. Het aanwezige zand heeft hoge waarde omdat er goed exclusieve bloembollen opgeteeld kunnen worden. Er wordt tot 2 meter diep afgegraven.

  Ik kan nog tijden doorgaan met kritische kantekeningen maken maarja dan leest niemand het meer.

 • no-profile-image

  boer bart

  gewoon onder water zetten en recreatie van maken.
  dan gaan we in het weekend ook bij amsterdam in de file staan of krijgen we nog een weg door het ijsslemeer.

 • no-profile-image

  koos v.d. spek

  hier in het Oldambt heeft men ook al landbouwgrond onder water gezet "de Blauwe stad" deze gronden waren niet van de allerbeste kwaliteit, maar de Wieringermeer het moet niet gekker worden, er is al een voedsel te kort in de wereld, er sterven elke dag nog mensen van de honger, steek daar dat geld maar in.

 • no-profile-image

  elly jansen

  Onvoorstelbaar dat politici anno 2008 vruchtbare landbouwgrond opofferen voor ons aller fun. Nederland wil de ruimte hebben om de vrije tijd door te komen!
  Trots waren we op Leley en zijn daden toen waardevolle landbouwgrond ontstond.
  Argumenten dat het platteland verpaupert en daarom toerisme de ultieme redding is, wordt als wens gebracht door diegenen die daaraan verdienen. Het platteland is vitaal en jonge ondernemers hebben potentie en ambitie om er te werken met hun landbouwbedrijven.
  Die kostbare grond in de Wieringermeer, waar menig land jaloers op is, zal nog jaren een bijdrage kunnen leveren aan de zo nodige voedselproduktie. Als welvarend land zijn wij maximaal verplicht om die bijdrage te leveren.
  De menselijke maat wordt vergeten bij dit onzalige plan. Wat betekent het voor de boeren die moeten verdwijnen naar elders. Los van het kapitaal dat hiermee gemoeid is: zich ergens tussen wringen in ons overvolle land. Onbegonnen werk!!

 • no-profile-image

  Huub Harink

  Ik wordt een beetje ziek van de opmerkingen dat de manier van landbouw in Nederland te duur zou zijn. Ik kan ook plekken opnoemen waar iets goedkoper zou kunnen, maar dan kijk ik niet naar HOE het daar gebeurt. Als er in Brazilië regenwoud gekapt wordt voor de landbouw kan ik me voorstellen dat het daar goedkoper kan. Dan heb ik het niet eens over de overige manier waarmee ze produkten produceren. Moeten we dan in Nederland ons wel druk maken over o.a. nieuwe natuur en dergelijke, terwijl daar veelvouden daarvan verdwijnen. Dit is hypocriet en meten met twee maten.
  En dan nog iets. Er zal altijd een plek op de wereld zijn waar je iets het goedkoopste zou kunnen produceren. Dit kan dan toch echter niet betekenen dat we de overige locaties waar hetzelfde ook geproduceerd kan worden overboord gooien, of in het geval van de Wieringen onder water zetten. We zullen naar de toekomst toe alle grong nodig hebben voor de productie van voedsel.

 • no-profile-image

  farmer

  @ marianne (viskom). Het valt me erg op dat verschillende mensen de opvatting hebben dat landbouwgrond GEEN NATUUR is? Wat is de betekenis van natuur? Daaruit blijkt dat landbouwgrond wel degelijk natuur is.
  Terug naar vroeger ja, waar er toen nog honger was!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.