Home

Achtergrond 154 x bekeken

Medvedev opvolger Poetin

De Russen hebben zondag een opvolger gekozen voor president Vladimir Poetin. De winnaar stond dankzij uitgekiende strategieën van het Kremlin al vast: vicepremier Dmitri Medvedev van de partij Verenigd Rusland.

De 42-jarige beschermeling van Poetin won met overmacht. Ongeveer twee derde van de kiezers sprak zich voor hem uit. Het Kremlin riep hem dan ook meteen tot winnaar uit. Van de overige drie kandidaten volgde de communistische voorman Gennadi Zjoeganov met bijna 20 procent. De opkomst bij de 109 miljoen stemgerechtigde Russen was ongeveer 65 procent.

Medvedev was persoonlijk uitgekozen door Poetin, die zijn functie na twee termijnen moest neerleggen. Poetin wil na zijn aftreden in mei onder Medvedev als premier verder regeren.

Kritische waarnemers en de oppositie plaatsten dan ook hun vraagtekens bij het democratische gehalte van de presidentsverkiezingen. ,,Verkiezingen zonder keuze'', aldus een van de weinige internationale waarnemers van de Raad van Europa.

De Russische organisatie van waarnemers Golos meldde zondag dat medewerkers zijn gehinderd bij hun werkzaamheden. Waarnemers mochten op meerdere plaatsen niet in de stembureaus.

Ook kwam het voor dat autoriteiten de reglementen versoepelden zodat kiezers hun stem meerdere malen konden uitbrengen. Volgens oppositiegroeperingen probeerden de autoriteiten de opkomst van kiezers op te voeren om de legitimiteit van de uitslag te vergroten.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.