Home

Achtergrond 167 x bekeken

MKZ-lab vervallen en verwaarloosd

De diergeneeskundige laboratoria in Pirbright waar vorig jaar de Engelse MKZ-epidemie is ontstaan waren vervallen en verwaarloosd.

Ook het management van Pirbright was inadequaat en voldeed niet aan de daaraan te stellen eisen. Dat is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar de MKZ-uitbraken van augustus en september door dr Iain Anderson.

''Het MKZ-virus had nooit uit de lab's mogen ontsnappen,'' aldus Anderson, die ook wijst op een gebrek aan duidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk was. Anderson suggereert het Institute of Animal Health, de overheidsinstantie op Pirbright, te vervangen door een nieuw National Institute for Infectious Diseases. Dat zou gefinancierd moeten worden uit verschillende overheidsbronnen en verbanden moeten leggen met de universitaire wereld.

Anderson vindt overigens wel dat de uitbraken van 2007 veel beter zijn afgehandeld dan de grote epidemie van 2001. ''Het positieve weegt ruimschoots op tegen de negatieve aspecten,'' denkt hij. Maar hij betwijfelt daarbij of het plattelandsministerie Defra de zaak ook had aangekund als de epidemie zich verder had uitgebreid. ''De uitbraak van 2007 was te voorkomen geweest. Het sluipende verval van de eisen dat tot de uitbraak leidde mag nooit meer voorkomen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.