Home

Achtergrond 523 x bekeken 1 reactie

Limburger zet Paus met Pasen al 20 jaar in bloemen

Limburger Paul Dekkers zet de Paus bij het uitspreken van de Urbi et Orbi met Pasen vanaf het Sint Pietersplein in Rome al sinds 1988 in een zee van bloemen.

De Posterholtse bloemarrangeur is al twintig jaar verantwoordelijk voor de bloemrijke versiering van het bordes, waarop de Paus gezeten is, liet hij zondagavond weten.

Dekkers is arrangeur, noemt zichzelf een artiest. Sinds de heilig verklaring van Nederlander Titus Brandsma in 1985 verzorgt een team van bloemisten en arrangeurs de bloemenpracht op het Sint Pietersplein met Pasen. Dekkers neemt daarbij het bordes voor zijn rekening. "Dat is dus elk jaar prominent in beeld op Tv'', aldus een trotse Dekkers.

Bloembureau Holland sponsort de bloemenpracht. Op Witte Donderdag 20 maart vertrekken de bloemisten ook dit jaar weer onder leiding van hoofdarrangeur Charles van der Voort uit Leiden vanuit Schiphol naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen vertrekken al eerder in de Goede Week en arriveren ook op Witte Donderdag in Rome.

De samenstelling van planten en bloemen verschilt per jaar. "Denk hierbij aan circa 30 ton plantmateriaal,15.000 tulpen, 2.000 narcissen, 3.000 hyacinten, 9.000 losse bloemen, 2.000 ericas, 700 bakken met viooltjes, dertig grote rododendrons, dertig azaleas en twintig metershoge berkenbomen'', vertelt Dekkers.

Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaan maanden van voorbereiding vooraf. "Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden en turfmolm, wordt uit Nederland meegenomen. Bloembollen worden voorgetrokken, in koelcellen bewaard en enkele dagen voor vertrek weer in de kas gezet, zodat alles precies op tijd bloeit.'' De beplanting op het Sint-Pietersplein wordt Paaszaterdag (22 maart) gemaakt. De afwerking en laatste controle is Paaszondag in alle vroegte.

"Het is ieder jaar opnieuw een gigantisch mooie en eervolle opdracht'', vindt Dekkers. En traditioneel spreekt de Paus de woorden uit, die Dekkers en de zijnen als muziek in de oren klinken: "Dank voor de bloemen uit Nederland!''

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  nicole

  Wat heerlijk, dat dit ieder jaar weer mogelijk is, en ook ik luister en kijk met gepaste trots met de pasen naar de uitzending.
  Leuk dat ik nu ook eens een naam bij de Bloemenpracht heb.

  Goede reis en een mooi resultaat,
  Groetjes Nicole

Of registreer je om te kunnen reageren.