Home

Achtergrond 325 x bekeken

Kwaliteitsregeling voor dierwaardig vervoer van start

Veevervoerders kunnen zich sinds enkele dagen melden bij de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee voor een ingangskeuring Dierwaardig Vervoer.

De eerste keuring heeft inmiddels plaatsgehad. Deze kwaliteitsregeling moet per 1 april ingaan. Het is in de afgelopen maanden ontwikkeld.
De normen die met de regeling gehanteerd worden, zijn vooral gebaseerd op de huidige wetgeving. Er gelden ook een aantal bovenwettelijke normen.

Op het ogenblik zijn de opstellers van de regeling er nog niet helemaal uit welke beladingsnorm moet gaan gelden voor varkens zwaarder dan 100 kilo. De Animal Sciences group (ASG) gaat hier nog nader onderzoek naar doen.

Veevervoerders zijn niet verplicht mee te doen aan het kwaliteitssysteem dierwaardig vervoer. Maar Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, hoopt dat steeds meer transporteurs de voordelen ervan zullen zien en zich aansluiten. "Wie niet meedoet verliest veel kostbare tijd omdat dan alle veetransporten de zogeheten klepcontrole krijgen. De efficiëntere stalcontroles gelden alleen voor bedrijven die aan dit kwaliteitssysteem meedoen.''

De veetransportsector gaat de normen van aangesloten bedrijven toetsen; die normen zijn deels overgenomen uit Europese en Nederlandse wetgeving. "De nieuwe Stichting Kwaliteitsregeling Veetransport (SKRV) wil in de toekomst graag met de overheid nadenken over het verder uitbouwen van dierwaardig vervoer en de mogelijkheden tot het uitwisselen van informatie met de overheid om overtreders aan te pakken.''

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wilde dat deze afspraken eigenlijk al per 1 januari zouden ingaan. Ze stemde in met uitstel toen bleek dat begin dit jaar de puntjes nog niet op de i konden worden gezet. De Tweede Kamer wilde snel maatregelen die misstanden tijdens veetransporten moeten voorkomen, nadat onder meer een varkenstransport in Duitsland van de weg werd gehaald omdat er bloed uit de wagen sijpelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.