Home

Achtergrond 199 x bekeken

Kroes: Google mag Doubleclick overnemen

De Europese Comissie heeft Google vandaag toestemming gegeven voor de overname van het online advertentiebedrijf DoubleClick.

De samenvoeging van beide Amerikaanse informatiebedrijven heeft weinig risico voor consumenten, aldus onderzoek in opdracht van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

Google wil 3,1 miljard dollar (circa 2 miljard euro) betalen voor DoubleClick, dat gespecialiseerd is in banners en pop-ups. Op dat terrein is Google naar eigen zeggen nog niet erg actief.

Europees commissaris Kroes meent dat de bedrijven inderdaad amper actief zijn op elkaars terrein. Ze zijn momenteel nauwelijks concurrenten, vindt Kroes. De overname kan ook niet leiden tot het uitsluiten van andere concurrenten, omdat er genoeg keuze overblijft.

De overname heeft wel geleid tot zorgen bij enkele politici en de Europese consumentenbond. Ze menen dat de beide informatiebedrijven samen wel erg veel weten over het surfgedrag van mensen. D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld vreest voor de gevolgen als de informatie in verkeerde handen zou vallen. Het parlement en Kroes kunnen de overname echter niet blokkeren wegens de privacyzorgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.