Home

Achtergrond 168 x bekeken

Juridische stappen tegen hardhoutfonds

Het hardhoutfonds Groen Invest wordt voor de rechter gedaagd wegens uitblijvende betalingen aan beleggers. Dat zei de advocaat van een groep gedupeerde beleggers, Honeré van Schuppen, vandaag. Betalingen blijven ondanks herhaalde toezeggingen van het fonds soms al twee jaar uit.

De advocaat heeft de 5500 participanten in Groen Invest vorige week per brief gevraagd om gezamenlijk juridische stappen te ondernemen tegen de onderneming. Inmiddels melden zich dagelijks rond de vijftig beleggers bij de advocaat. Van Schuppen verwacht ongeveer duizend aanmeldingen.

Groen Invest koopt of pacht landbouwgrond en beplant die grond met zogeheten Robiniabomen, een tropische hardhoutsoort. Ongeveer 80 procent van de beleggers heeft volgens Van Schuppen geïnvesteerd in Groen Invest met geleend geld. De advocaat verwijt ook de notaris en IDM Bank, dat bij het project betrokken is, dat zij zich onvoldoende hebben verdiept in het project, zoals de zorgplicht voorschrijft.

Volgens Van Schuppen is er bij het fonds geen sprake van "cashen en wegrennen''. "De directeur is een idealist met prachtige ideeën, maar feitelijk komt er weinig van terecht.'' Het bedrijf heeft volgens de advocaat een negatief vermogen en de grond zou recent zijn verkocht. "De directeur zou de intentie hebben om bosgrond in Roemenië te kopen, maar de vraag is of dat voldoende rendement oplevert." Groen Invest laat weten dat door de advocaat onterecht de indruk wordt gewekt dat Groen Invest inzicht weigert te geven over de financiële situatie. Het zegt dat gevraagde gegevens altijd aangeleverd zijn en het fonds nodigt participanten op het kantoor uit onweerlegbare bewijzen in te zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.