Home

Achtergrond 276 x bekeken

Internet platteland blijft (behelpen)

Nadat KPN meedeelde dat inbellen op internet via HetNet en Planet verdwijnt, maakt het bedrijf nu bekend dat inbellen mogelijk blijft via KPN Direct Internet. Op grote delen van het platteland is er geen internet via ADSL beschikbaar. Snel internet via UMTS is vaak wel mogelijk, maar kost gauw €80 per maand. Snel internet via Wimax komt waarschijnlijk pas eind 2008 beschikbaar.

Overigens blijft internet via inbellen behelpen: afbeeldingen, pdf’s en geïllustreerde e-mailbrieven binnenhalen kost vaak tientallen minuten tijd, als het proces al niet stopt wegens een time-outfout. De ADSL-techniek voor internet werkt alleen binnen de afstand van 5 kilometer vanaf een centrale van de KPN. Veel plattelanders vallen daardoor buiten het bereik van deze vorm van snel en betaalbaar internet.

De aangifte voor diverse regelingen van de overheid loopt nu steeds vaker over internet. Dit biedt veel gemak ten opzichte van papieren invulwerk met eventueel het intekenen van perceelsgrenzen. Gele oormerken zijn al uitsluitend via internet aan te vragen. Verder gebruiken boeren internet voor bankieren en bestellingen. Vorig jaar gebruikte 86 procent van de agrarisch ondernemers dagelijks internet (Agd.nl, 14 september).

LTO Nederland sprak zich uit dat de 80.000 boerengezinnen en andere bewoners van het platteland moeten kunnen beschikken over snelle, betaalbare internetverbindingen. Volgens LTO worden bewoners van het buitengebied achtergesteld in hun mogelijkheden te communiceren en zich te informeren.

Het aanleggen van een systeem voor snel internet op het platteland is wellicht een mooie invulling voor een plattelandsontwikkelingsprogramma, waarvoor geld uit de modulatie beschikbaar is. Een groep van plattelanders kan een plan indienen bij hun provincie. De provincies hebben een taak bij de besteding van de modulatiegelden, die immers op de toeslagrechten zijn ingehouden.

Meer informatie Ministerie EZ: Vragen van lid Atsma over internet op het platteland

Meer informatie Gelderlander.nl over de LTO-wens voor snel internet op het platteland

Meer informatie AGD.nl op 14 september over het internetgebruik van agrarische ondernemers

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.