Home

Achtergrond 188 x bekeken

Iedereen zijn zin

Toegegeven, het voorstel van de Europese Commissie om de melkquotering na 2008 even een paar jaar niet meer te verruimen is nog maar een voorstel.

Het is een van de varianten die in Brussel circuleren om het toekomstige zuivelbeleid nader in te vullen. Maar het zou wel precies passen in het Europese beleid om iedereen zo veel mogelijk zijn of haar zin te geven.

Willen Nederland, Denemarken en nog een hele reeks andere lidstaten een quotumverruiming in 2008 met twee procent? Dat kan. Hebben Duitsland, Frankrijk en nog een paar kleine landen daar grote moeite mee en moet de quotumverruiming niet al te snel plaatsvinden? Dat kan ook. Dan doen we de jaren daarop eerst weer even niets.

Of een dergelijk beleid nu ook echt tot gevolg heeft dat de melkveehouderij in de aanloop naar 2015, wanneer de quotering eindigt, zo ook echt een zachte landing krijgt, is nog maar de vraag. Dat hangt van heel veel omstandigheden af. Het lijkt er vooralsnog op dat een aantal grote landen met een minder goed georganiseerde veehouderij - lees Duitsland en ook Frankrijk - op de rem wil gaan staan.

Zij willen landen als Nederland en Denemarken nog niet de gelegenheid geven om zich al in een vroeg stadium in een optimale uitgangspositie te manouvreren. Zodat ze klaar zijn om de nieuwe marktomstandigheden na 2015 met volle kracht tegemoet te kunnen treden. Eerst moeten de Duitse en Franse boeren de zaken ook beter op orde hebben.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.