Home

Achtergrond 285 x bekeken 16 reacties

ISN: realistische varkensprijs 2 euro

Als de varkensprijs niet op korte termijn in de buurt van 2 euro per kilo uitkomt kan het varkensvlees nog wel eens een schaars product worden.

Dat zei voorzitter Frans Meyer zu Holte van de van de Duitse varkenshouders organisatie ISN in zijn toespraak ter gelegenheid van het 20 jarig jubileum van zijn organisatie. Met die uitspraak gaf Meyer zu Holte aan dat veel vleesvarkensproducenten het moeilijk hebben.

Meyer zu Holte stelde verder dat de zeugenhouders in Centraal Europa het afgelopen jaar een vermogen van rond de twee en een half miljard euro verloren. "De biggenprijzen waren het afgelopen jaar 20 procent lager dan een jaar eerder. Als je dan ziet dat de vleesprijzen nagenoeg het zelfde zijn als een jaar geleden moet je haast wel aannemen dat ergens in de keten goud geld is verdiend", aldus Meyer zu Holte.

De voorzitter sprak verder zijn zorgen uit over de restrictieve toelatingspolitiek van GMO grondstoffen voor het veevoer. Hij riep op tot een zakelijker en minder emotionelere opstelling van de EU in deze discussie.

Meyer zu Holte zei verder dat hij zich wil blijven inspannen voor een zo groot mogelijke markttransparantie voor de 11.864 ISN-leden. Verder wil hij zich inspannen voor uniformere randvoorwaarden voor de varkenshouderij in heel Europa.

Het jubileum van de ISN werd gevierd in de Münsterlandhal in Munster. Er waren zo'n 1300 varkenshouders en eregasten aanwezig, waaronder minister Eckhard Uhlenberg van Noordrijn Westfalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  doe maar niet te gek.
  de boeren hebben geen verstand meer.
  vroeger als er weer wat verdiend werd, spaarde ze eerst.
  nu worden boeren meteen gek alsof ze de loterij gewonnen hebben, en vergeten dat ze nog wat in te halen hebben.
  ze gaan meteen naar de bank om geld, om flink uit te breiden.
  varkens rechten stijgen meteen flink.
  resultaat, met hoge prijzen houden de boeren nog niks over. ze leren het toch nooit. ze willen dan alleen nog mega stallen. maakt niet uit hoeveel schuld.
  ze trekken goed willende boeren mee

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  @ Tom Overijssel. 2013?? 2010 bedoel je! In 2013 moeten bedrijven groter dan 100 zeugen of meer dan 250 vleesvarkens al aan de regels voldoen en niet pas in 2013! Dit is een misverstand wat bij veel varkenshouders bestaat, maar niet klopt!

 • no-profile-image

  .

  voor goed inkomen zijn deze prijzen zijn hard nodig E 2 p/kg en E 60 p/big ivm hoge voerprijzen(EU verwacht tot 2014, 175 p/ton tarwe) en mest. rechten=vrije markt. welzijn= verplicht betekent uitbreiden is noodzakelijk!!!! daarbij, ieder is zo gek als hij zelf denkt dat ie is. hopelijk kan frans waarmaken wat ie in z'n artikel zegt (randvoorwaarden varkenshouderij in Europa)

 • no-profile-image

  de huisarts

  Rick spreek uit ervaring met zijn steenpuisten, maar het kwam niet van dat heerlijke varkensvlees, hij had namelijk schijt aan alles. Ondertussen is hij genezen van die steenpuist, maar nu heeft hij een enorme plaat voor de kop.

 • no-profile-image

  Nico

  waar haalt de zelfbenoemde econoom uit consument de volgende stelling vandaan??? "Ik vraag mij in gemoede af, wat de bestaansgrond van een sector is, die slechts kan overlerleven op grondstoffen, die dubieus kunnen zijn of, als het eerlijke producten zijn, beneden kostprijs geleverd moeten worden." ......

  Al het voer wat naar de varkens gaat is GMP-waardig, gekeurd volgens de strengste eisen. Zelfs CCM van de buurman moet aan bepaalde eisen voldoen. Dezelfde CCM mag zo aan ieder rund gevoerd worden. Beetje raar om dan de zwarte piet naar de varkenshouderij te schuiven.
  Bovendien vind ik het een pluspunt dat afvalproducten uit de humane voedingsindustrie aan de varkens gevoerd worden. Mits goed gecontroleerd (tracking en tracing) wat dus nu ook gebeurd.

 • no-profile-image

  eCONOOM

  Die prijs van EUR 2,-- zou wel eens veel te laag kunnen zijn. Als de voedergrondstoffen tegen rendabele prijzen geteeld kunnen worden en als alle soms (niet altijd) dubieuze afval niet meer in het veevoer verwerkt mag worden, maar vergist of desnoods verbrand wordt en de beesten enkel eerlijke producten van het land te eten krijgen, zal er een heel andere kiloprijs uitrollen. Gebeurt dit niet, staat het volgende vleesschandaal te wachten en daar zit echt niemand op te wachten. Ik vraag mij in gemoede af, wat de bestaansgrond van een sector is, die slechts kan overlerleven op grondstoffen, die dubieus kunnen zijn of, als het eerlijke producten zijn, beneden kostprijs geleverd moeten worden. Hiermee spreek ik geen oordeel uit over de individuele varkenshoeder, die ook maar in deze krankzinnige ratrace gevangen zit. Dit ontslaat hem echter niet van de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen, dat hetgeen er gevoerd wordt betrouwbaar is, want duurder voer dan onbetrouwbaar voer bestaat niet en wij allen weten, dat er gestunt wordt en ik hou mijn hart vast. Toch maar lekker stukje varken eten.

 • no-profile-image

  gli

  Als je de reacties van (ik neem aan) varkenshouders?? leest wordt er veel troep gevoerd, die eigenlijk verbrand zou moeten worden. Is dit zo?
  Ik ben rustend melkveehouder, maar houd van een klein, maar gezond stukje
  rundvlees. Af en toe een stukje varkensvlees vind ik niet te versmaden. Maar ik ben wel een voorstander van diervriendelijk varkenshouden (en koeien houden!) en voeren met gezond voer. Als ik zou weten dat er rotzooi werd gevoerd die een varken wel doet groeien maar die helemaal niet bij hem past zal ik dat afkeuren! Hetzelfde geldt voor vlees van dieren die op een afkeurenswaardige manier worden gehouden. We hebben met zijn allen wel een bepaalde verantwoording tegenover de schepping! En denk nu niet dat ik op Marianne Thieme heb gestemd of ooit zal stemmen!!
  Maar het geld (het grote geld) alleen maar laten bepalen wat goed of slecht is vind ik volstrekt af te keuren!!!

 • no-profile-image

  econoom

  beste nico. dank voor je reactie, waarin je niet ontkent, dat eerlijke producten beneden de kostprijs geleverd moeten worden. nu het kostprijsniveau in zicht komt, blijkt, dat ook jullie afzetprijzen te laag zijn. daar doen voer- en vleesproducent niets aan. de enige uitweg is een eerlijke prijs voor de (akkerbouw- en dierlijke-) producten en dan kan het afval in de bioenergie. een beest is toch geen afvalbak? en het voorkomt een volgend schandaal en dat is voor iedereen winst.

 • no-profile-image

  bang boerke

  Wat je schryft is niet leutig om lezen, maar wel juust. Heb ook bang voor stuntende voerleveranciers, wa doen die der allemaal in en wa krygen ze dr vor betaald. Een beest is gin afvalvat. Alle troep verplicht in de biodiesel of gewon verbranden.

 • no-profile-image

  tom

  jaja maar die regels gaan pas in 2013 in. dus nu eerst nog ff deze aankomende piek pakken, en dan in 2010 a 2011 uitbreiden.

 • no-profile-image

  m v recht

  klopt helemaal bert uit eindhove

 • no-profile-image

  rick

  Van mij mag die varkensprijs nog wel veel verder omlaag. Het varken is een onrein dier, als je veelvuldig varkensvlees eet, krijg je steenpuisten op je kont!!

  Sommige groeperingen in onze samenleving hebben blijkbaar wel gelijk!

  Rick

 • no-profile-image

  ONDERNEMER

  Ik mis bij de reacties een mening over de in mijn ogen belangrijkste stelling van voorzitter Frans Meier. Meier stelt dat de opbrenfstprijzen voor varkenshouders met 20% gedaald zijn. Daarnaast zijn de vleesprijzen nafenoeg hetzelfde dan vorig jaar. Ergens is er dus in de keten WEL veel geld verdiend. Dat is een zeer zorgwekkende constatering. Men doet van alle kanten een beroep op de primaire producenten (lees Boeren en Tuinders) om MVO ( Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap ) te tonen en ondertussen blijven andere partijen profiteren van de inspanningen die Boeren en Tuinders leveren. Hoe moeten we daar in de toekomst mee omgaan? Eerst markmacht opbouwen of samenwerken in de keten ? Want op de huidige wijze doorgaan is (voor Boeren en Tuinders) dweilen met de kraan open. Hopen op beetere prijzen en anderen het meest laten profiteren kan nooit de bedoeling zijn. Dat hebben we al lang genoeg gedaan. IK zou zeggen: Agrariers aller landen....Verenigt u. De DDB, de EMB en de UNIFAR vormen het begin van een betere toekomst voor Boeren en Tuinders. Kijk op unifar.nl

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  We zijn verplicht om aan de nieuwe welzijns eisen te voldoen. Dat kan alleen uit als er ook uitgebreid wordt. Een afdeling bij bouwen zodat de rest van de varkens dunner licht is veel te duur, dus we moeten in een keer een grote stal bouwen! De ander keus is minder varkens met de zelfde kosten. Of helemaal stoppen. Dit is voor ieder een keus. Maar ik ben het met je eens dat we allemaal hartstikke gek zijn voor mensen die ons zo zwart zitten te maken zo'n goed voedsel te produceren en dat voor gemideld maar 5% van het netto loon!

 • no-profile-image

  knorine

  nu Bert, ik ben blij dat jij Den Haag ook wat gunt.
  Alleen met je stelling ben ik het niet eens.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  in 2010 moeten die bedrijven van meer dan 100 zeugen of 250 vleesvarkens eraan voldoen bedoel ik.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.