Home

Achtergrond 162 x bekeken

Huishouden gemiddeld 33 minuten zonder stroom

Een Nederlands huishouden zat vorig jaar gemiddeld 33 minuten zonder stroom.

Daarmee was het aantal storingsminuten drie minuten hoger dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar en drie minuten lager dan in 2006. Graafwerk zorgt steeds vaker voor stroomstoringen. Dat meldde de Vereniging van Energienetbeheerders in Nederland (Enbin) vandaag.

Het cijfer over 2007 werd sterk beïnvloed door twee omvangrijke stroomstoringen. De meest recente betrof de Apache-helikopter die in december tegen een hoogspanningskabel vloog, waardoor 30.000 huishoudens in de Bommelaarwaard gemiddeld veertig uur geen stroom hadden. Dit incident droeg negen minuten bij aan het landelijk gemiddelde.

In maart zaten in Haaksbergen en omgeving 19.000 huishoudens gemiddeld zeven uur zonder elektriciteit, nadat een hijskraan een hoogspanningskabel had vernield. Eén minuut van de 33 komt voor rekening van dit incident.

Vorig jaar werd bijna 34 procent van in de totaal 18.324 stroomstoringen (2006: 18.923) veroorzaakt door graafwerkzaamheden, sinds jaar en dag de belangrijkste oorzaak. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat dit percentage is gestegen. Die ontwikkeling wordt toegeschreven aan de toenemende economische activiteit. Sinds kort gelden strengere regels voor graafwerkzaamheden. De verwachting is dat het effect hiervan pas over een enkele jaren zichtbaar is.

Per storing werden vorig jaar gemiddeld 137 klanten getroffen tegen 182 in 2006. Een stroomstoring duurde wel langer: gemiddeld honderd minuten tegen 78 minuten in 2006. Op basis van de cijfers over 2007 wordt een huishouden in Nederland eens in de drie jaar door stroomstoring getroffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.