Home

Achtergrond 296 x bekeken 10 reacties

'Hoge graanprijzen van korte duur'

De huidige hoge graanprijzen zijn van korte duur. Het verleden leert dat hoge prijzen leiden tot een snelle aanzienlijke productiestijging waardoor de graanprijzen weer dalen.

Dat betoogt landbouweconoom Daryll Ray van de Amerikaanse universiteit van Tennessee. Hij sprak in Lelystad op de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. "Periodes van hoge prijzen voor landbouwproducten duurden in het verleden nooit langer dan vijf jaar."

Volgens Ray kan de wereld op korte termijn veel meer graan produceren. "Wereldwijd liggen honderden miljoenen hectares grond die geschikt gemaakt kunnen worden voor de graanteelt. Dat betreft vooral savannes in Zuid-Amerika en Afrika en grond in de voormalige Sovjet-Unie en West-China."

Ook de opbrengst per hectare gaat sterk stijgen, voorspelt Ray. "De huidige prijzen maken investeringen in betere teeltechniek en infrastructuur rendabel. Deze tendens wordt wel vertraagd doordat kunstmest duur is."

Bovendien verspreiden multinationals nieuwe technologieën snel over de hele wereld. Ray: "Door GMO-technieken kunnen steeds meer gewassen in zilte en droge gebieden worden geteeld."

Na een paar jaar van hoge prijzen volgen vaak lange periodes van lage prijzen, betoogt Ray. "Dat komt omdat de landbouw een economisch bijzondere sector is. In andere sectoren neemt de vraag toe bij lagere prijzen en krimpen bedrijven hun productie. In de landbouw zie je dat lage prijzen de vraag naar voedsel nauwelijks beïnvloedt en bovendien leidt dat juist niet tot een lagere productie."

Nu er een graantekort is pleit Ray voor de korte termijn voor het aanvullen van de voorraden. "Voor de lange termijn is de samenleving veel meer gebaat bij een internationale regulering van het aanbod."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  he he eindelijk zijn er ook mensen die het ook anders durven zien en ook benoemen.
  er wordt al flink meer gezaait en geoogst.
  vorig jaar was gewoon een slecht opbrengst jaar en opgeteld een grotere vraag.
  de oogsten zullen ruim ingehaald worden.
  als ik akkerbouwer was dan zette ik nu die hoge prijzen vast.
  komende zomer zullen ze flink in prijs zakken.

 • no-profile-image

  ab

  Wat zegt u? We stellen niets voor? Moeten we even corrigeren.
  Gemiddelde opbrengst over geheel Noord Amerika is 2500 kg graan/ha. Ik dacht dat ze daar ontwikkeld zijn en allles ook uit de kast halen, maar als het klimaat niet gemakkelijk is gaat het echt niet.
  In Oekraine, Rusland Kazachstan is dit nog geen 2000kg/ha. In Australie halen ze 2000 als het goed gaat maar dat is al jaren niet meer gebeurd.
  Ik heb liever een boerderij van 100 ha in West europa dan een van 5000 ha in gebieden met minder dan 2000 kg/ha. Op een bedrijf met minder dan 2000 kg/ha kan je zelfs met 5000 ha niet overleven.
  Bovendien stellen we zoveel voor dat de verwerkende industrieën hier nog altijd aan productvernieuwing doen, evenals de toeleveringsindustrieën.
  Weet je dat dit ca 300.000 banen zijn in Nederland alleen al!! Als de primaire tak verdwijnt verdwijnt de toelevering en de verwerking ook en daarmee ook de indirecte industriële takken. Leef dan maar enkel van toerisme en doorvoer naar Duitsland. Je zult zien wat men dan voor je over heeft.
  Kortom een ha hier in West Europa is meer dan 50 hectare waard in die gebieden en dat beseffen of weten velen niet. Hopelijk wordt dit nu ook duidelijk bij de vorige reactie schrijver. Graag gedaan om een beetje les te geven.

 • no-profile-image

  Jege

  De man in het artikel heeft het bij het rechte eind. Natuurlijk is er wereldwijd de potentie om meer graan te produceren.
  Hij zegt er wel bij dat de HUIDIGE prijzen e.e.a. bevorderen. Zodra de prijzen dalen, zal dus de animo om veel graan te produceren weer afnemen. We krijgen dus te maken met een jojomarkt, zoals de geschiedenis al eerder liet zien.

  Overigens denk ik dat de huidige prijzen op korte termijn nauwelijks nog kostendekkend zijn, ook niet in verweggistan. Redenen hiervoor zijn structureel hogere olieprijzen, waardoor de kosten van diesel, gewasbescherming, vervoer en kunstmest alleen maar oplopen; bovendien lopen de grondprijzen niet alleen hier, maar wereldwijd op. Verder rijzen de kosten voor mechanisatie de pan uit (wereldwijd), alsook de kosten voor een ieders levensonderhoud.
  Graanteelt zal voor boeren interessant moeten blijven, anders zullen ze massaal naar alternatieven zoeken of ander werk. Zo'n beslissing hoort ook bij geproffesionaliseerde bedrijfsvoering.

  's mans pleidooi voor een wereldwijde regulering is mooi als zowel consument als producent daarbij gebaat zijn. Dus de producent moet ook een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen.

  Typisch trouwens dat dit idee opborrelt nu de graanprijs in een jaar tijd zowat verdubbeld is en dat het de laatste twintig jaar nooit ter sprake kwam, er moest tenslotte maar geproduceerd worden waar dat het goedkoopste was.

  Wat mij betreft komt die regulering er internationaal, maar laat de iedereen eerst maar eens flink zweten de komende jaren, waarin de prijzen hopelijk nog wat verder oplopen. Streefprijs = prijs 20 jaar terug (0.25) met een jaarlijkse index van 2%, een percentage waar heel de werknemerswereld voor gaat staken als het niet gekregen wordt!

 • no-profile-image

  Dirk

  Beste Ab,
  Wij stellen echt niets voor, de wieringerrandmeren zijn het bewijs. Jij kunt dat wel vinden, maar de grote meerderheid luisterd toch niet.
  Onze produktie is een lachertje tov de rest van de wereld. Droom lekker verder, over 20 jaar zijn er in nederland niet veel boeren meer over. Daar zorgt de samenleving wel voor.
  De burger wil alleen maar goedkoop, dus elders geproduceerd.
  Wanneer wij echt iets voorstelden, werdt onze produktie wijze wel meegenomen in de WTO onderhandelingen.
  Maar ook daar worden wij door de politiek verkocht.
  Nogmaals: wij stellen niets voor.

 • no-profile-image

  Dirk

  Een ding is zeker, de grondgebonden landbouw in Nederland is wereldwijd een druppel op een gloeiende plaat.
  Wanneer wij ons druk maken om het onder water zetten van de beste akkergrond zegt veel over de intensiteit waarmee wij ons land gebruiken.
  Die gemiste hectares stellen niets voor in verhouding met de potentie in de rest van de wereld.
  Wij doen heel druk, maar kwantitatief stellen wij niets voor.
  Wij zijn goed in efficientie.
  7 vette jaren en de 7 magere jaren.

 • no-profile-image

  ko

  Heeft de Amerikaanse landbouweconoom ook een verwachting uitgesproken over de relatie tussen graanareaal en graanprijzen als een belangrijk deel van de productie wordt afgezet in de sector groene energie?

 • no-profile-image

  gert

  bert ,vorig jaar een slecht jaar,wie zegt dat 2008 een goed jaar zal zijn? er moet nog wel even geoogst worden!

 • no-profile-image

  tarweteler

  Beste Bert uit Eindhoven, goed dat je geen tarweteler bent joh.

 • no-profile-image

  gert

  zijn misoogsten zoals in australie ingecalculeerd ? en exportverboden van sommige landen?

 • no-profile-image

  Erik

  Je kunt het verleden niet vergelijken met het heden lijkt me zo.. de toekomst zal het uitwijzen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.