Home

Achtergrond 244 x bekeken

Hennepverwerker kan niet genoeg telers vinden

Hennepverwerkingsbedrijf Stextile heeft moeite om voldoende akkerbouwers te interesseren voor de hennepteelt.

Stextile heeft tot nu toe 15 hectare hennep beschikbaar voor de fabriek die dit najaar in Duitsland moet gaan draaien. Op termijn wil het bedrijf daar 2.000 hectare hennep verwerken tot textiel.

Stextile heeft last van de hoge graanprijzen, zegt directeur Romke de Vries. "Hennep wordt gezien als een tussengewas en moet concurreren met graan. Maar het saldo is bij graan in twee jaar verdubbeld van zo’n 500 naar 1.000 euro per hectare. Daardoor moet de hennepteelt ook meer opbrengen om akkerbouwers over de brug te krijgen."

Tot nu toe heeft Stextile voor 15 hectare aan hennep toegezegd gekregen van akkerbouwers. De Vries: "We hebben last van de graanhausse. Daarom hebben we de levering van grondstoffen vastgelegd uit Zuid-Duitsland en Engeland."

Stextile wil samenwerken met een Duitse textielproducent, zegt De Vries. "We hopen binnenkort daar besluiten over te nemen. Het bedrijf heeft al faciliteiten zoals wasmachines, droogmachines en een stoomvoorziening. Daardoor hoeft Stextile niet te investeren in een nieuw gebouw. We hopen in het najaar te draaien. In 2009 willen we 500 tot 700 hectare hennep betrekken uit de regio rond de fabriek. We willen de hennep over korte afstanden vervoeren. Op termijn moet dat naar 2.000 hectare. Wij passen stoomexplosie toe bij de hennepverwerking. Dat is een nieuwe methode waardoor hennep geschikt is voor verwerking in textiel. Dat is een nieuwe veelbelovende afzetmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.