Home

Achtergrond 166 x bekeken

Grote ijsplaat op Antarctica brokkelt af

Een ijsplaat van 13.000 vierkante kilometer in Antarctica brokkelt af in een veel sneller tempo dan was voorzien.

Dat blijkt uit satellietbeelden van het sneeuw- en ijsdatacentrum van een universiteit in Colorado. Op de satellietbeelden is te zien dat het afbrokkelen van de Wilkins ijsschots op 28 februari begon. Inmiddels is een oppervlakte van 415 vierkante kilometer verdwenen van de enorme plaat ijs in het zuidwesten van Antarctica, ongeveer 1600 kilometer ten zuiden van Zuid-Amerika.

"Blok na blok ijs valt en verkruimelt in de oceaan'', zei Ted Scambos van het sneeuw- en ijsdatacentrum in Colorado. "Binnen enkele jaren zou de helft van de ijsplaat verdwenen kunnen zijn". Scambos zei dat er gedurende enkele eeuwen weinig is veranderd aan de ijsschots. Aan het eind van de twintigste eeuw begon de plaat door de klimaatverandering en door blootstelling aan oceaangolven af te brokkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.