Home

Achtergrond 305 x bekeken

Groentengewassen niet geleden onder vorst

Vollegrondsgroentegewassen hebben weinig te lijden van het koude weer van de afgelopen Paasdagen.

In de fruitteelt zijn er wel bruine bloemen te zien, aldus de NFO. De vollegrondsgroentegewassen hebben niet te lijden gehad van het koude winterse weer van afgelopen dagen, aldus Stefan Timmermans van adviesbureau HortiNova. "De gewassen zijn nog vrij jong en veel percelen zijn afgedekt. Dan lijdt het niks. Het enige wat wel problemen kan geven, is dat sommige percelen te nat zijn. Om die reden moet zaai –en plantwerk wellicht worden uitgesteld worden." Ook verwacht hij dat hierdoor van sommige percelen, bijvoorbeeld prei, niet gerooid kan worden. Telers met aardbeien in tunnels waar de bloei al in is gekomen, zullen hun nachtvorstberegening hebben gebruikt, zo denkt Timmermans.

In de fruitteelt in de open grond is de situatie wel nijpend geweest. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) kan nog niet zeggen hoeveel schade er is veroorzaakt. De afgelopen dagen hebben veel fruittelers beregend om schade aan de knoppen te voorkomen. Ongeveer 60 tot 70 procent van het fruitareaal in Nederland heeft de mogelijkheid om te beregenen. Echter, vaak kunnen telers die een beregeningsinstallatie hebben niet hun gehele areaal beregenen. Er zijn dus ook zeker percelen waar niet is beregend. Siep Koning, directeur NFO: "Daar zie je bruine bloemen. Maar in hoeverre dit echt opbrengstderving geeft, valt nog niet te zeggen. Er moet immers na de bloei ook nog gedund worden." De schade in de boomgaarden is ook afhankelijk van de ontwikkeling van de bomen en ook zijn sommige rassen gevoeliger dan andere.

Bij verzekeraar Interpolis zijn er vanwege sneeuw, wind of hagel nauwelijks schademeldingen binnen gekomen. "In totaal hebben slechts zes agrarische bedrijven schade gemeld en daarbij hoort een totaal schadebedrag van 20.000 euro. In één geval gaat het om schade door rukwinden en in een ander geval zijn gewassen in het veld beschadigd", aldus Jan Fonk, woordvoerder van Interpolis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.