Home

Achtergrond 208 x bekeken 3 reacties

Groei in de melkveehouderij dankzij positieve houding

Melkveehouders hebben een positieve kijk op hun bedrijf en handel die zij drijven in een vrije markt. Maar is dat optimisme terecht, vraagt jurist en directeur Instituut Agrarisch Recht, Willem Bruil zich af.

Het is altijd weer opvallend te zien, dat melkveehouders zo’n optimistische instelling hebben. Akkerbouwers zijn steevast pessimistisch, de intensieve veehouderij kent ook niet allemaal blijde gezichten, maar de melkveehouders zien het helemaal zitten in een perspectief van vrije handel, wereldmarkt, afschaffing van het melkquotum. Men wil vooruit.

Onder het motto Groeimogelijkheden voor de Nederlandse melkveehouderij 2008-2018 had Agriteam Makelaars dinsdag een bijeenkomst georganiseerd. Allerlei groeimodellen werden doorgenomen en doorgerekend.

Het is zelfs mogelijk om de melkveehouderij geheel op intensieve leest te schoeien: door een nieuw krachtvoer te combineren met hooi kan een melkveehouderij het heel goed zonder grond stellen, zo bleek. De grond kan verkocht worden, hetgeen met de huidige grondprijzen zeer aantrekkelijk is, om de uitbreiding van bijvoorbeeld 80 naar 240 melkkoeien te financieren.

Ook de bank is tevreden, de financieringslasten nemen nauwelijks toe. Is dat optimisme in de melkveehouderij terecht? Zelf heb ik er wel wat vraagtekens bij. Zijn de melkveehouders wel voldoende ondernemer om in een vrije markt te kunnen opereren? De afgelopen 40 jaar is van het ondernemerschap – wat meer is dan bekwaam kunnen melken – tamelijk weinig gevraagd geweest.

Kunnen de Nederlandse melkveehouders hun kostenstructuur zodanig beheersen dat zij kunnen concurreren met buitenlandse melkveehouders (of Nederlandse melkveehouders in het buitenland)? Arbeid en grond zijn nu eenmaal duur hier. Laten de Nederlandse melkveehouders zich niet te veel verblinden door een gunstige economische momentopname? De wereldmarkt kan ook weer instorten.

Ook is het mogelijk dat de vraag elders wordt vervuld. Rusland schijnt nog wel enkele honderden miljoenen hectare goede landbouwgrond in productie te kunnen brengen. Melk is vanouds een tamelijk regionale markt. En wat als China weer een culturele revolutie begint?
Kunnen de Nederlandse melkveehouders omgaan met de marktrisico’s die zullen optreden? De varkenscyclus is intussen ook al gereduceerd tot: een jaar goed – twee jaar niet slecht – vijf jaar hopeloos. Hoe zal dat gaan bij economische tegenwind in een sector die zojuist veel energie en geld heeft gestoken in uitbreidingen?

Kortom, veel vragen. Dat men met zoveel blijmoedigheid een marktordening overboord gooit die al heel lang prima werkt, maakt mij argwanend. Weten de economen het eigenlijk wel? Of zullen zij, zoals meestal, pas achteraf de goede voorspellingen doen?

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  laat het ons melkveehouders niet gaan als de varkenshouders .meer meer meer . en nu is het op. wordt het minder minder minst.

 • no-profile-image

  Berend

  LTO denkt dat de melkveehouderij in Nederland het wel zal redden. De zuivel is
  ook heel positief. Logisch, want de Nederlandse zuivel heeft ijzersterke marktposities. Alleen hebben we ook nog te maken met b.v. Nestle en Danone die
  ook ijzersterke markposities hebben.
  Blijft over de kostenstruktuur in de Nederlandse melkveehouderij.
  Misschien is het flexibel quotumsysteem zoals de NMV voorstelt toch nog niet zo slecht.
  Enige organisatie die zich druk maakt om de inkomens in de Nedelandse melkveehouderij. Gelukkig wordt in andere EU landen hier anders over gedacht.
  Mijnsinzien is er maar een oplossing om de quotumkosten in Nederland te beteugelen met behoud van inkomen en dat is Europese verevening en een Europees quotum systeem.
  Dit is gunstiger dan volledig vrije markt.
  Reden is grondprijzen en mestafzet in Nederland.

 • no-profile-image

  gert

  als ondernemer moet je een rasoptimist zijn anders redt je het niet,dus optimistisch maar wel kritisch

Of registreer je om te kunnen reageren.