Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Gesprekken over afzetcrisis in hardfruit

Een landelijke groep fruittelers voert onder leiding van adviesbureau Fruitconsult gesprekken over oplossingen voor de sterke prijsdruk bij hardfruit.

De groep van circa 35 jonge moderne geselecteerde fruittelers heeft een overleg gevoerd over de huidige afzetproblematiek. Telers hebben daarin hun zienswijze naar voren gebracht.

In volgende gesprekken worden mogelijke oplossingen voor de afzetdruk besproken. Welke modellen daarin centraal staan, is niet duidelijk.

Signalen dat wordt gesproken over een telersvereniging worden tegengesproken. Fruitconsult-adviseur Jan Peeters leidt de gesprekken samen met consultant Thijs Jasperse. Peeters wil niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken.

Jasperse is betrokken bij de telersvereniging voor Rubens-appels Rubensco. De consultant sprak zich eerder uit voor een afzetmodel met telersvereniging.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is kritisch over de rol van Fruitconsult. ”Schoenmaker blijf bij je leest”, zegt NFO-voorzitter Johan van Haarlem. Fruitconsult is vooral bekend als partij in de teeltadvies. Een verdere toelichting wilde Van Haarlem gisteren niet geven.

NFO is niet betrokken bij de plannen, stelt hij. Wel zegt Van Haarlem dat op meerdere fronten wordt gesproken over mogelijke oplossingen voor de aanhoudende prijsdruk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Fred Jacobs

  Wij praten veel te veel en laten ons te weinig in het buitenland zien c.q. reclame- en marketingactiviteiten ontwikkelen we niet of nauwelijks. We bouwen zo geen imago op; nee we raken steeds meer in de vergetelheid. De Duitsers hebben geen afzetproblemen zie onderstaand artikel. Ze hebben dan ook een dijk van een imago.

  GABOT, 13.03.2008 - 08:29 Uhr
  O+G Handel

  Absatz deutscher Äpfel BOOMT
  Äpfel aus heimischer Produktion waren in den vergangenen Wochen so gefragt wie noch nie: Gut 68.000 Tonnen Äpfel verließen vorigen Monat das Lager, so hoch war der Absatz im Februar noch nie gewesen. Die Vorjahresmenge wurde um rund ein Viertel übertroffen.

  Gründe für den flotten Verkauf sind zum einen ein hohes Interesse im Inland als auch anhaltend gute Exportmöglichkeiten in Richtung Osteuropa. Anfang März lagerten in Deutschland daher nur noch etwa 162.000 Äpfel, das waren 8% weniger als im Vorjahresmonat.

  Elstar nahm mit mehr als 17.000 Tonnen die Spitzenposition in der Absatzstatistik ein; läuft der Verkauf weiterhin so gut, könnten bereits ab Ende März die Lagermengen für eine kontinuierliche Belieferung des Lebensmitteleinzelhandels nicht mehr ausreichen. (Quelle und Copyright: ZMP GmbH, Bonn, www.zmp.de, 12.03.2008)

Of registreer je om te kunnen reageren.