Home

Achtergrond 213 x bekeken

Gen ontdekt dat vorm van tomaten bepaalt

Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers hebben een gen gekloond, dat verantwoordelijk is voor de vorm van tomaten.

De ontdekking biedt inzicht in hoe de uiterlijke verschijning van vruchten en groente zo kan verschillen, en daarmee in de ontwikkeling van planten.

Het onderzoek van een team van de Universiteit van Ohio staat onder leiding van Esther van der Knaap, die in Wageningen studeerde en al jaren aan Amerikaanse universiteiten werkt. De studie is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De tomaat komt voort uit een wilde plant die zeer kleine, ronde vruchten draagt. Van daaruit heeft de plant zich ontwikkeld tot een die een groot scala aan afwijkende vruchten voortbrengt, wat grootte en vorm betreft.

Het nu ontdekte gen SUN komt in zeer hoge mate voor in variëteiten met langwerpige vruchten en blijkt te zijn uitgeschakeld in rassen met ronde vruchten. Van der Knaap bleek in staat dit aan te passen: door het gen toe te voegen aan de wilde tomaat met ronde vrucht, produceerde de plant extreem langwerpige vruchten.

Door het gen uit te schakelen in planten met langwerpige vruchten, groeiden er ronde vruchten. Ze wil nu onderzoeken of hetzelfde gen ook de vorm van andere groente en fruit bepaalt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.