Home

Achtergrond 432 x bekeken

Gemuteerd PRRS-virus oorzaak van ziekte China

Een gemuteerde variant van het PRRS-virus (abortus blauw) is een van de belangrijke veroorzakers van de grote ziekteproblemen waar de Chinese varkenshouderij sinds 2006 mee kampt.

Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer op basis van gegevens die zijn gepresenteerd op een congres over PRRS in Chicago.

Naast PRRS speelden het varkenspestvirus en het circovirus een belangrijke rol bij de ziekteuitbraken in China. Het is al langer bekend dat er in China grote gezondheidsproblemen zijn onder de varkens. De problemen leidden tot grote uitval onder de dieren, wat voor een schaarste aan varkensvlees heeft gezorgd en leidde tot exploderende varkensprijzen.

Volgens de gegevens die zijn gepresenteerd op het bewuste PRRS-congres gingen de ziekteproblemen in China gepaard met een zeer hoge uitval (100 procent onder jonge dieren).

Infectieproeven met het geïsoleerde virus gaven opnieuw 25 tot 50 procent sterfte onder de varkens van 30, 65 en 105 dagen oud. Ook werden er veel slappe en dode biggen geboren uit geïnfecteerde zeugen.

Dat laatste is een belangrijke aanwijzing dat PRRS een van de belangrijkste veroorzakers is geweest van de problemen, stelt Tom Duinhof, specialist varkensgezondheid bij de GD.

Het gevonden virus wijkt sterk af van bekende stammen in Europa en Amerika. Het is nog niet helemaal duidelijk of de mutatie in het PRRS-virus de oorzaak is van de heftige ziekteverschijnselen onder de dieren. Het vermoeden is wel dat de mutatie heel recent, namelijk in 2006 zou zijn opgetreden.

Volgens Tom Duinhof toont de gang van zaken wel aan dat het PRRS-virus een ziekteverwekker is die je goed in de gaten moet houden. Duinhof: "Het is een RNA-virus, een virus dat vrij snel muteert. Dat maakt het moeilijk te bestrijden. In Nederland zullen we ook steeds alert moeten zijn in onze contacten." PRRS, ofwel abortus blauw, komt sinds 1991 voor in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.