Home

Achtergrond 195 x bekeken 11 reacties

Friesland Foods boekt recordwinst

Zuivelcoöperatie Friesland Foods heeft vorig jaar een recordwinst van 172 miljoen euro geboekt bij een omzet van 5,08 miljard euro.

Haar winst bedroeg in 2006 128 miljoen euro. Die winst steeg vorig jaar dus met 44 miljoen euro ofwel 34 procent. Waarnemend directievoorzitter Theo Spierings van Friesland Foods spreekt van een goed jaar voor zijn coöperatie. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Friesland Foods beleefde vorig jaar een turbulent jaar. De vraag naar zuivelproducten steeg in de tweede helft van vorig jaar ineens fors, waardoor Friesland Foods ook fors hogere melkprijzen aan zijn melkveehouders uit kon betalen.

De zuivelcoöperatie kon haar resultaat in Nederland verbeteren door de verkoop van Friso Kindervoeding aan Hero en de sluiting van zijn fabriek voor dagverse producten in Groningen, De prijsverhogingen van de melk kon de coöperatie niet meteen doorbereken aan haar klanten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JH

  Wat mij opvalt is dat er altijd is gezegd dat door de lange termijncontracten van kaas de prijzen van de melk niet zo snel als andere zuivelondernemingen kon stijgen afgelopen jaar. Echter bij de daling was FF meer wakker en paste hun prijzen relatief snel aan. Als ik dan nu de winst lees dan krijg ik daar toch niet zo'n goed gevoel bij..... Ik weet dat er idd dat er bij B-aandeelhouders nu meer wordt uitgekeerd maar daar heb ik als melkveehouder zonder B-aandelen zo weinig aan en daardoor versterk je als cooperatie niet de positie van je melkveehouders, maar hou je alleen je aandeelhouders tevreden.

  Na het persbericht van FF en Campina dacht ik dat het goed ging komen en dat er verteld werd dat je leden kon binden door een zeer goede melkprijs te geven maar als FF het zo goet weet waarom handelen ze niet naar deze kennis?

 • no-profile-image

  schilder

  Als je als boer wilt profiteren van deze winst, koop dan aandelen B. Wil je dit niet, zeur dan niet dat er andere mensen met de winst gaan strijken. Je mag blij zijn dat er mensen zijn die de cooperatie (hebben) willen financieren, ook al zijn dit ex-veehouders. Al die boeren die nu klagen dat ze geen aandelen hebben, hebben de cooperatie ook niet opgebouwd, of ze hebben al gecasht.

 • no-profile-image

  P. de Jong

  Bijna 70 procent van de winst komt bij het eigen vermogen van Friesland Foods.
  Jammer van dit boerengeld waar van een deel als belasting verdampt.

 • no-profile-image

  gli

  Als ik de reacties goed begrijp is men zeer tevreden over de reactie om direct te reageren over dalende afzetprijzen.
  Men was niet helemaal tevreden over de reactie toen de prijzen stegen! Maar het is toch heel buitengewoon, en bijzonder goed!, dat en directie en bestuur geleerd heeft van vroeger falen om direct te reageren op de markt. Hulde voor zoveel intelligentie en voor het bijzondere ledengevoel dat hierdoor openbaar komt! Hulde voor deze mensen!
  Er zouden er weinig zijn die hen kunnen verbeteren. Mensen, ze verdienen een lintje! Ja toch!!

 • no-profile-image

  gert

  hoe lager de voorschotprijs,hoe hoger de winst,heel simpel !

 • no-profile-image

  gerrit

  Beste Paul uit den Bosch, zoals velen snap ook jij het systeem van verdeling van winst van FF niet. die dividendbelasting krijg je als boer gewoon weer terug van de fiscus hoor.
  Ik hoop dat de fusiepartners dit systeem van aandelen op zijn minst behouden al is het alleen maar om de directie scherp te houden. Het grote probleem is dat er steeds meer aandelen B bij ex-melkveehouders zitten. Als Friesland-campina daar een oplossing voor kan vinden dan zijn we van dat probleem af.
  Leden die bereid zijn te investeren in hun cooperatie ontvangen een plus d.m.v. dividend.

 • no-profile-image

  Paul

  Hadden ze misschien beter in de melkprijs kunnen stoppen.
  Nu gaat er eerst belasting af, en de rest gaat dan misschien naar de boeren.

 • no-profile-image

  JJ

  We moeten wel de cijfers goed bekijken, bij deze winst zit nog 17 mlj. van vorig jaar, dat nog met de veehouders wordt verrekent. Bovendien is er een eenmalige verkoop, daarom valt mij de winst eigenlijk tegen, er is op papier nu inderdaad een winststijging van 35% maar dat het bedrijf nu zoveel beter gepresteerd heeft blijft voor mij een vraagteken.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  dat wordt dan een flinke nabetaling over de geleverde melk

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Het is zo jammer dat boeren geen keuze hebben. bij deze winst struktuur.Bij een goede melkprijs wel .immer de boer bepaald zelf of hij belasting wil betalen.Immer wat nu op de rekening van boeren gestort wordt is al een afgeroomde winst door de belasting.Tijd voor nieuwe structuren boeren zijn geen bank.Vooral jonge boeren profiteren niet mee bij deze winst.

 • no-profile-image

  joop

  duzz dan begrijp ik dat de melkprijs de komende maanden op hetzelfde niveau blijft of stijgt... dan kunnen de boeren ook weer eens een recordwinst behalen. dank u

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.