Home

Achtergrond 249 x bekeken 4 reacties

Fischer Boel en parlement botsen over afroming

Over de afroming van de directe inkomenstoeslagen is dinsdagmiddag botsing ontstaan tussen het Europees Parlement en EU-commissaris Fischer Boel.

De landbouwcommissaris bleek zeer teleurgesteld over de weigering van een meerderheid van het parlement om mee te werken aan een extra afroming van de inkomenstoeslagen (modulatie) met 8 procent. Dat is een van de voorstellen die Fischer Boel in het kader van de health check heeft gedaan.

In een debat met het voltallig parlement in Straatsburg zei de commissaris dat zij dit afgeroomde geld nodig heeft voor de financiering van plattelandsprogramma’s.

Een meerderheid van Europarlementariërs voelt naar niets voor. De Nederlander Jan Mulder (VVD) bracht naar voren dat nog steeds niet helder is wat het resultaat is van het plattelandsbeleid. Een Ierse parlementariër zei dat de boeren van hun inkomenstoeslagen worden "beroofd". Fischer Boel noemde het oordeel van het parlement "kil".

Het parlement stelt voor om tot 4 procent af te romen bij toeslagen boven bepaalde bedragen per boer. Fischer Boel voelt daar niets voor. Ze vindt het veel te bureaucratisch.

Maandag trekken de Europese ministers van landbouw hun conclusies over de voorstellen van de health check. Daarna zal de Europese Commissie in mei concrete wetsvoorstellen indienen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  plattelandsbeleid is gewoon natuurbeleid

 • no-profile-image

  Boer

  De directe inkomenssteun is nog maar net ingevoerd en de discussie gaat alweer hoe het af te pakken en her te verdelen. Wat een jojo beleid.

 • no-profile-image

  ab

  Gelukkig zijn er mensen met een gezonde kijk op de zaak die dit ook durven en kunnen uitdragen zoals Jan Mulder en de Ierse parlementarier die in het artikel genoemd worden.

 • no-profile-image

  Ad

  Ik vraag mij af wie er kil is , het parlement of mevrouw Fischer Boel.

Of registreer je om te kunnen reageren.