Home

Achtergrond 171 x bekeken

Expositie toont rijkdom religieus erfgoed Limburg

De afgelopen jaren lieten een kaalslag zien van religieuze monumenten en dat terwijl zij mede de historische dragers zijn van de Limburgse identiteit.

Het Limburgs Museum houdt vanaf 29 maart dan ook een expositie van foto's van deels verloren gegaan religieus erfgoed van fotograaf Loek Tangel (1926, Den Haag). Tangel fotografeerde voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van 1969 tot 1991 talloze kerken, kloosters, kapellen, abdijen, synagogen, moskeeën en begraafplaatsen. De foto-expositie in het Limburgs Museum wil een bijdrage leveren aan het publieke debat over de noodzaak tot behoud van het religieus erfgoed.

Het Limburgs Museum laat de situatie in Limburg zien. Het religieuze erfgoed moet volgens het museum niet alleen behouden blijven, maar ook in gebruik een onderdeel blijven van het dagelijks leven. "Steeds meer kerken en kloosters sluiten hun deuren'', licht een woordvoerder toe. "Waar het monumenten betreft, wordt vaak in een moeizaam proces nog een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet-beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, zeker in stads- en dorpskernen waar de economische druk groot is''.

"Van de andere kant worden kerken, kloosters, pastorieën en abdijen gewaardeerd als essentiële beeldbepalers en als uitdragers van een lokale identiteit. Begraafplaatsen en kloostertuinen vormen monumentale oases van rust temidden van de dagelijkse hectiek. De komst van nieuwe Nederlanders met andere levensovertuigingen brengen nieuwe invloeden in religieus bouwen met zich mee, die uitnodigen tot reflectie en dialoog. Kerkmeubilair, boeken, gewaden, kerkorgels, klokken, beeldhouwwerken en schilderingen verhalen over de rijke traditie in ons land op het gebied van theologie en tolerantie.''

Het museum wil het publieke besef prikkelen dat een duurzame toekomst van religieus erfgoed een zaak en verantwoordelijkheid van iedereen is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.