Home

Achtergrond 128 x bekeken

EU kan toevloed gezondheidsclaims niet aan

De beoordeling van gezondheidsclaims voor voedingsmiddelen in de EU loopt enorme achterstand op.

Beweringen op producten zoals 'goed voor uw botten' kunnen daardoor ook in de toekomst nog onwaar zijn. Bedrijven moeten de beweringen sinds kort laten toetsen door het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA in Parma. Het agentschap heeft een wettelijke termijn van een jaar voor de beoordeling van zogenoemde functieaanspraken ('stimuleert de spijsvertering'). De termijn is slechts vijf maanden voor gezondheidsaanspraken voor kinderen ('helpt Engelse ziekte bij kinderen te voorkomen').

Maar de toevloed blijkt zo enorm, dat sommige aanvragen voor slogans waarschijnlijk pas veel later worden getoetst, meldden bronnen in Brussel vandaag. Het EU-agentschap kreeg sinds januari meer dan 250 dossiers te beoordelen op gezondheidsaanspraken voor kinderen. Het verwacht in de komende maanden bijna 2000 functieclaims van Europese voedingsfabrikanten.
Deze toevloed is vele malen groter dan gepland. Van de aanvragen verwachten de wetenschappers er eind dit jaar vijfhonderd te hebben behandeld.

"Er wordt keihard gewerkt om alles tijdig rond te krijgen. Maar gezien de enorme toevloed lukt het nooit alles te controleren binnen de wettelijke termijn'', aldus een betrokkene, die de ontwikkelingen op de voet heeft gevolgd. De vrees bestaat dat sommige bedrijven schadevergoeding gaan eisen voor de vertraagde reacties.

Het agentschap geeft nu voorrang aan beweringen die met kinderen te maken hebben, zoals 'helpt het voorkomen van tandcariës tijdens de groei''. Deze beweringen zijn belangrijk en de dossiers zijn omvangrijk.

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey zegt de zaak voor te leggen aan de nieuwe Europees Commissaris voor Gezondheid, de Cypriotische Androulla Vassilliou. "Er zijn inderdaad veel meer aanvragen dan verwacht. Maar het EU-agentschap moet alle aanvragen kunnen verwerken. Er is nog even tijd. Misschien is er een opstartprobleem.''

De achterstand bij de gezondheidsbeweringen komt bovenop interne problemen bij het EU-agentschap. Veel medewerkers hebben moeite met de stijl van de Franse directrice Catherine Geslain-Lanéelle. Een deel van de leidinggevenden is vertrokken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.