Home

Achtergrond 519 x bekeken 22 reacties

EU heeft geen tarwe meer

De EU heeft geen interventievoorraad tarwe meer.

Er ligt alleen nog 257.000 ton mais in interventie, maar de Europese Commissie denkt dat die op 1 juli ook helemaal is verkocht. De Commissie heeft deze week de laatste 5.773 ton tarwe uit interventie voor de verkoop aangeboden. Het komt weinig voor dat het interventiegraan helemaal op is, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

"Dat was voor het laatst in 2003, toen alleen nog wat rogge in interventie lag. De Commissie heeft nu geen instrument meer om de tarwemarkt te beïnvloeden via de verkoop uit interventie."

Welk effect de lege interventie heeft op de tarweprijs is afwachten, stelt de woordvoerder. "Er is weinig tarwe meer te koop in de wereld. De VS is bijna uitverkocht. Dus kopen veel landen in de EU. Er is de afgelopen week voor bijna 350.000 ton tarwe aan uitvoercertificaten aangevraagd in Brussel. Dat is veel meer dan gebruikelijk. Als dat zo doorgaat kan dat een prijsopdrijvend effect hebben."

De woordvoerder schat dat de verkoop uit de interventievoorraden de EU het afgelopen jaar ongeveer 800 miljoen euro heeft opgeleverd. "Het graan is veel goedkoper aangekocht dan het is verkocht. Daar gaan de kosten voor opslag en rentevergoeding nog vanaf. Nu de interventie vrijwel leeg is, drukken die kosten niet meer op de Europese begroting."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  "Honger is een scherp zwaard". Voedselrellen is wel het laatste wat de overheden kunnen gebruiken, dus???

 • no-profile-image

  boerke

  Laat er maar eenbeetje schaarste ontstaan, geeft niets,. Dan weet iedereen weer waar het eten vandaan komt, en hoe ongelofelijk verwend we hier zijn. Iedereen maakt zich druk over hoeveel keer per jaar ze op vakantie zullen gaan, en of ze dit jaar toch weer maar die auto van 3 jaar oud zullen inruilen voor een nieuwe, maar owee als het voedsel een kwartje duurder wordt. Laat iedereen weer maar eens met 2 beentjes terug op aarde komen.

 • no-profile-image

  Freek

  Nu zijn we waar we volgens de EU criticasters naar toe moesten. Tegen wereld handels prijzen producerende boeren. Hoe lang zou het gaan duren voordat we echter te maken krijgen met een exportverbod vanuit de EU, als je de burgers hoort schelden dat de boeren veel te veel verdienen. Dat de boeren de afgelopen jaren op een houtje hebben zitten bijten is men dan vergeten. Het EU landbouwbeleid was een verzekeringsfonds om te zorgen dat er geen honger zou zijn om sociale onlusten te voorkomen. Er staat nog heel wat te gebeuren. Ik hoor al over 4 duppies voor de tarwe uit Frankrijk, de harde dan wel te verstaan. Met Nederlands graan vergelijkbaar doet tegen de 30 cent....... Er gaat nog heel wat gebeuren, honger maakt rare wezens van mensen!

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  wij hebben mondiaal gezien nog een kleine 900.000.000 "klanten"die we niet kunnen voorzien van voedsel .Geen enkele bedrijfstak heeft dat in zijn bedrijfsplan staan

 • no-profile-image

  gezond verstand

  Juist ja "DOOR". Ook ik erger me enorm aan deze simpele geesten die als collega wil doorgaan, maar niet meer zijn dan gefrusteerde en schoppende egoïsten. Het zijn juist deze mensen waardoor verdeeldheid komt en er geen vuist gemaakt wordt. En dan maar klagen dat de landbouw ondergewaardeerd wordt in de maatschappij. Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!

 • no-profile-image

  B

  Grote jongens zijn jullie
  Alles verkopen voor er duidelijk ander voor in de plaats komt.en als dat niet komt door weer bazarre dingen? he geen brood meer op de plank
  nooit had dat verkocht mogen worden. was en is al zo lang duidelijk dat alle tarwe op zal zijn.
  Man wat gaan we een tijd tegen moet. vroeger hoorde ik vaker de auto staat met 2 wielen op de tafel.maar nu staat ie er met 4 en met het reserve wiel op. en wij niks meer te eten
  Nuchter boeren verstand zach dat al komen 2 jaar gelden

 • no-profile-image

  gert

  op is op,dan gelden de economische wetten

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  prachtig, schaarste is de beste bondgenoot van de boer.
  waarom heb ik eigenlijk de laatste 20 jaar zo mijn best gedaan om steeds méér te produceren. Mischien zijn wij boeren dan toch idioten?
  Want ik word blijkbaar beter beloond bij een tegenvallende productie.

 • no-profile-image

  ricardo

  kijk naar het oude testament, de egyptenaren {toen een land met een hoog conjunctuur} legden in de 7 vette jaren niet voor niets grote voorraden aan voor de 7 magere jaren , de westerse wereld heeft dit willens en wetens niet gedaan en zal nu ongenadig voor afgestraft worden, de mogelijkheid zit er in dat de eindtijd ingeluid wordt, |God verhoede het!!!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Ja,beste collega uit Bierbeek 20 jaar geleden had de Nederlandse Akkerbouw Vakbond al de lijfspreuk:Genoeg is Beter.
  Maarja,zie al die kikkers maar eens in de kruiwagen te houden!!
  Wij boeren hebben het machtigste wapen in handen nl. De Voedselvoorziening.
  Maar dan moeten we het wel met elkaar eens zijn.De N.A.V. deed daar toen een poging toe

 • no-profile-image

  c

  Geweldig nieuws. Als dit met suiker ook zo gaat, gaat het de BETERE kant op!
  Toch blijft de Nederlandse regering blind of wil het niet zien, natuur gaat voor landbouw. Gooi de courant maar open er wordt zo weer 1000ha goede vruchtbare akkerbouwgrond vernietigd tot wildernis. Of in ons gebied wordt het blauw voor natuur of groen voor rundveehouderij. Omdat deze sector in verhouding veel meer de hand boven het hoofd gehouden wordt. Kopen zei alle akkerbouw gronden er zo bij. Dus als akkerbouwer wil je op dit moment graag uitbreiden.Alleen we kunnen het niet!!

 • no-profile-image

  .

  Hoi Gerard uit simpelveld, ik vraag mij even af hoe u aan t cijfer 9 miljard komt onze planeet telt 6,7 miljard mensen. Men verwacht dat het in 2050 er 9,2 zijn.

  Dan nog wat tegen C,D. Wat ben jij voor idioot door dit te zeggen: ''Of in ons gebied wordt het blauw voor natuur of groen voor rundveehouderij. Omdat deze sector in verhouding veel meer de hand boven het hoofd gehouden wordt.'' ZEIKEN over ander boeren of tuinder, waardeloze mensen die dit durven doen. Als je zo een grote bek heb trek die maar eens open tegen de mensen die werkelijk t geld uit jou broekzak kloppen, en niet lopen zeiken over ander personen binnen je sector. Ik kan me hier nu zo druk om maken, dat je geen flikker voor je product krijt ben je zelf schuld, en dat de grondprijs stijgt ook. Als men zich een massaal zou verzetten was mens sterker maar niet ieder voor zich dat zal wat worden.

 • no-profile-image

  Jan

  Prachtig!! Laat de burgers maar een tijdje in hun rats zitten.Zo ontdekken ze vanzelf waar het voedsel vandaan komt.Maar letop collegas wie er straks weer woekerwinsten gaan maken.....
  juist de handel en de supermarkt.Die doen net alsof er 5kg. tarwe in een brood zit!Zo zullen ze de prijs opschroeven.
  Dit is nu het resultaat van telen voor wereldmarktprijzen.
  Een exportverbod zal zijn intrede gaan doen!!

 • no-profile-image

  Gerda

  Nou akkerbouwers,nu zijn jullie aan zet.
  Als je komend jaar met deze gegevens geen 300 euro per ton kan krijgen dan zijn jullie GEEN goede ondernemers.
  Maak nu toch met zijn alle 1 vuist ipv ik weet het wel beter.

 • no-profile-image

  veehouder en

  Volgens mij hebben de huidige graanprijzen niet veel meer met beleid te maken, maar met pure marktwerking. En als de graanprijzen blijven stijgen zullen veehouders in europa en elders zich misschien achter de oren gaan krabben en weilanden voor tarweakkers verruilen. Als dit per arbeidsuur meer oplevert kan ik ze geen ongelijk geven.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  en dan te bedenken dat wij onze talenten ,goede grond, verkwanselen aan de miljeu maffia. met gemeenschapsgeld. Dit is een duidelijk voorbeeld dat de paarden weer eens achter de wagen gespannen worden

 • no-profile-image

  Henk

  900.000.000 is 900 miljoen en niet 9 miljard. Maakt niet uit.
  Het is al jaren hetzelfe liedje, er wordt genoeg geproduceerd en er hoeft geen honger te zijn op de wereld. Het is puur een kwestie van allocatie van goederen. Arme mensen hebben gewoon het geld niet om deze levensmiddelen te kopen.

  Wat er de laatste jaren gebeurd is, mensen (in arme landen) hebben meer te besteden. Dit is goed! Ben maar niet bang dat wij hier honger gaan lijden. Wij kunnen altijd nog meer betalen dan mensen in arme landen (erg cru maar het is al jaren zo).

  Het is een kwestie van producten niet goed verdeeld worden!

 • no-profile-image

  klein Boertje

  Waarom mogen de Boeren zelf de graanvoorraden niet beheren en laten opslaan? moet dat weer een EU comissie regelen..de Boeren zijn toch immers de beste managers van de wereld..(ahum)

 • no-profile-image

  Sjaakie Flodder

  Hoe meer grond er uit de landbouw gaat, hoe meer schaarste. Grondverkoper tevreden, overblijvers tevreden behalve uitbreiden wordt moeilijk inderdaad een nadeel. Mits je groter, nog groter en allergrootst uit je kop zet. Ik dacht dat het mooi is dat je van minder meer kunt verdienen. Wie groot wil moet naar Australie gaan, niet denken dat dat hier kan.

 • no-profile-image

  gert

  volgens de politici kunnen we wel van de natuur leven

 • no-profile-image

  ab

  De EU heeft geen tarwe meer. Is het nu niet de hoogste tijd om te stoppen landbouwgrond om te zetten naar niet productieve gronden?? Beter nog reds omgezette grond terug landbouwgrond te maken.

 • no-profile-image

  Frans

  wie verbruikt het meeste graan? veeboeren of mensen?
  waar is het evenwicht tussen verkoopprijs en kostprijs?
  Het huidig beleid in Brussel versterkt de belangenkonflikten tussen boeren onderling door de meeste steun op basis van historiche gegevens naar de akkerbouw te blijven sluizen terwijl nu eerder de veehouderij aandacht verdient.
  dit is achter de markt aanhollen, een fenomeen dat de aardappeltelers toch zeer goed zouden moeten kennen.
  Wees voorzichtig.Als men zegt dat deze keer alles anders is is de crisis nabij!
  Te hoge prijzen voor granen zijn gevaarlijk voor de landbouw als geheel.
  De kostprijs zou weer een referentie moeten zijn voor beleidsbeslissingen. Ieder zijn rechtvaardig deel!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.