Home

Achtergrond 187 x bekeken 3 reacties

ECB maakt zich zorgen over export vanwege dollarkoers

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich bij monde van voorzitter Jean-Claude Trichet zorgen over de steeds duurdere euro.

Dat bleek op een persconferentie in Basel. De cijfers weerspreken voorlopig zijn bezorgdheid. "In de huidige omstandigheden zijn wij bezorgd over excessieve bewegingen in de wisselkoersen. Die bewegelijkheid is ongewenst voor de economische groei", aldus Trichet. De ECB-voorzitter reageerde daarmee op de sterk oplopende koers van de euro tegenover de dollar en in mindere mate de Japanse yen.

De Europese eenheidsmunt bereikte onlangs een nieuwe record van 1,54 dollar. De euro is sinds begin dit jaar met meer dan 5 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

De ECB is bang dat de voor Amerika dure euro de Europese export zal hinderen. Daar bij vrezen prominenten economen vooral een indirect effect.

Duitsland is de grootste exporteur ter wereld met grote belangen in de VS. Wanneer Duitsland minder uitvoert kan Nederland minder vraag verwachten. Duitsland importeert jaarlijks voor ongeveer 15 miljard euro aan Nederlandse landbouwproducten.

De cijfers spreken deze vrees voorlopig tegen. Zo bleek dat de Duitse export in januari een totale omvang van 85,3 miljard euro bereikte. Dit recordbedrag ligt 3,8 procent hoger dan in december.

Ook Frankrijk en Italië publiceren positieve cijfers. De productie nam daar met respectievelijk 1,3 en 0,5 procent toe in vergelijk met de maand ervoor.

De Amerikaanse munt staat onder druk door aanhoudende renteverlagingen in de Verenigde Staten. Daar werd de rente sinds september vorig jaar met 2,25 procent verlaagd om een recessie te voorkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Rente in Europa fors verlagen Jean-Claude

 • no-profile-image

  ton

  Uit de historie blijkt dat iedere 100 jaar de economische grootmacht wijzigt. Deze wijziging is inmiddels aan het plaatsvinden; Amerika gaat "out", China en Midden Oosten worden, zoals het er naar uitziet de nieuwe economische grootmachten. Vandaar het belang voor ook Nederland hier rekening mee te houden.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  zolang als de V S papier heeft in de inkt kunnen betalen blijft de $$$$ dominant

Of registreer je om te kunnen reageren.