Home

Achtergrond 149 x bekeken 2 reacties

Duurzame energie alleen is niet genoeg

Het probleem van klimaatverandering kan niet opgelost worden door alleen op duurzame energie in te zetten.

Ook de energieconsumptie en de uitstoot van CO2 moet worden aangepakt. Met die boodschap is staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vandaag vertrokken naar een Amerikaanse bijeenkomst over zogenoemde 'hernieuwbare energie' in Washington.

Nederland zet in op een vermindering van de energieconsumptie met 2 procent per jaar, een verlaging van CO2-uitstoot met 30 procent in 2020 en een groei van het aandeel van duurzame energie met 20 procent in 2020. Voor de Verenigde Staten is vooral de groei van alternatieven voor fossiele brandstoffen een topprioriteit.

De VS zetten daarbij vooral fors in op de toename van biobrandstoffen. Daar zitten haken en ogen aan, want dit kan ten koste gaan van de voedselproductie in de wereld. "Het is onze taak daarop te wijzen. We moeten onze ogen niet sluiten voor de problemen op de voedselmarkt'', zei Timmermans vandaag voor vertrek.

De bijeenkomst in Washington is een initiatief van de Amerikanen dat losstaat van de VN-onderhandelingen. Zij werden er eind vorig jaar nog van beticht niet mee te werken aan het proces van de Verenigde Naties om te komen tot een nieuw klimaatverdrag na het Kyoto-protocol uit 1997, dat in 2012 afloopt.

Timmermans ziet zijn deelname aan de seperate bijeenkomst in Washington echter als een onderdeel in dat proces. Volgens de staatssecretaris zijn er signalen dat er in de Verenigde Staten ook al vooruitlopend op de verkiezingen in november dit jaar, wordt ingezet op een intensivering van de inspanningen van de VS.

De Washington International Renewable Energy conference (WIREC 2008) is de derde grote internationale conferentie over duurzame energie. Behalve overheidsvertegenwoordigers van de VS en uit het buitenland, is ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Naast duurzame energie zal ook de handel in emissierechten aan de orde komen. Timmermans geeft dinsdag een toespraak tijdens de ministeriële sessie onder leiding van eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie).

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    ,,we moeten onze ogen niet sluiten voor de voedselproblemen in de wereld''aldus timmermans,de politici in nederland zijn dan in een lange winterslaap terecht gekomen,polders onder water zetten en veel natuur aanlggen op goede landbouwgrond,arrogantie van de politiek.

  • no-profile-image

    sloeber

    Ha, Nederland gaat weer eens z'n vingertje opsteken, ze doen het namelijk niet goed daar in de US. Laat ze een voorbeeld nemen aan Nederland, hier lopen we tenminste voorop met duurzame energie.Hier worden alle mogelijke initiatieven ondersteund en is men niet te beroerd om biobrandstoffen (fiscaal ) te stimuleren. Ook gaat men hier heel verantwoord om met goede landbouwgronden,en kijkt men verder dan de waan van de dag. Goed zo!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.