Home

Achtergrond 259 x bekeken 1 reactie

Duur graan laat areaal vlas met kwart krimpen

Het vlasareaal in Nederland krimpt dit jaar met 25 procent naar zo’n 2.500 hectare.

Dit gebeurt ondanks een verhoging van de contractprijs met 20 tot 25 procent. In Europa daalt het vlasareaal 10 procent naar zo’n 85.000 hectare. Bestuurder Marc van de Bilt van de Europese vereniging van vlasbedrijven CELC schrijft dit toe aan de gestegen graanprijzen.

"Graan wordt voor twee doeleinden gebruikt, voedsel en biobrandstof. De dure olie versterkt de vraag naar dat laatste. Daarom werkt schaarste extra hard door in de graanprijs. Vlas heeft alleen een non-food toepassing."

Europa telt zo’n zeventig vlasbedrijven. De CELC vreest een verdere ontkoppeling van de EU-toeslagen voor vlas, zegt Van de Bilt. "Het gaat veel te snel. Dat kunnen de vlasondernemingen niet bijhouden. De bedrijven die nu al moeilijk draaien overleven een verdere ontkoppeling niet."

Van de Bilt vreest de gevolgen. "Het verwerken van vlas tot linnen vergt veel ervaring en kennis. Als de vlasverwerking verloren is gegaan krijgt Europa dat nooit meer terug. Vlas is nog de enige natuurvezel die in Europa wordt verbouwd. En het is een milieuvriendelijke teelt. We moeten de diversiteit behouden in de landbouw. Daarom moet de politiek de vlassector beschermen."

Om het tij te keren houdt de CELC een promotiecampagne. De nadruk ligt op de duurzaamheid van linnen ten opzichte van katoen. Van der Bilt: "Daarnaast heeft linnen een prettig draagcomfort, vooral in warme streken. We gaan de promotiecampagne ook houden in China. Daar wonen 250 miljoen consumenten met voldoende koopkracht."

Eén reactie

  • no-profile-image

    a nonymus

    ja, het is al ongeveer 40 jaar bekend. vlas heeft een mooie toekomst achter zich. alles wat op het land groeit is nog steeds goedkoper uit olie te maken. er is dus nog ruimte naar boven voor de olieprijs. de olie kost nog geen EUR 70/vat. de olieprijs in dollars is gezond aan het worden, nu de U$D zelf nog. alleen dan kan vlas overleven. nu nogdecyfersenlettersritueledanswaarschijnlijktenbehoevevandecensor ebyree deze keer

Of registreer je om te kunnen reageren.