Home

Achtergrond 210 x bekeken 2 reacties

Duizenden tonnen tarwe van oogst 2008 verkocht

Coöperatie CZAV heeft al enkele duizenden tonnen maaltarwe verkocht van de oogst van dit jaar.

Veel akkerbouwers maken gebruik van deze nieuwe mogelijkheid om tarwe vóór de oogst te verkopen. CZAV is daar in februari mee gestart. "Er is behoorlijk veel belangstelling", zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen van CZAV.

"Er zijn inmiddels al enkele duizenden tonnen maaltarwe verkocht. Terwijl we de indruk hebben dat nog niet alle akkerbouwers beseffen dat deze mogelijkheid er sinds kort is."

De meeste akkerbouwers die gebruik maken van de verkoopmogelijkheid doen dat voor een deel van de oogst, zegt Fieman. "Wij raden telers aan om een kwart te verkopen als ze mee willen doen. De huidige prijzen geven de teler een stevige basis onder zijn tarwesaldo."
CZAV verkoopt de maaltarwe direct door aan afnemers. Fieman: "Daar gaan alleen nog wat kosten vanaf. Telers die dat willen kunnen het graan ook tijdelijk zelf opslaan. Daar krijgen ze een bewaarvergoeding voor."

De voorverkoop is bij CZAV alleen mogelijk voor maaltarwe. Fieman: "Dat is bijna alle tarwe die we collecteren. Zelfs vorig jaar, toen de kwaliteit sterk onder druk stond, bleek verreweg het grootste deel van de oogst geschikt voor maaltarwe. Mocht een individuele teler geen maalkwaliteit kunnen leveren, dan wordt een korting in rekening gebracht. Maar het risico hierop is niet groot."

CZAV verwacht dit jaar totaal 250.000 ton tarwe in te zamelen. Fieman: "Waarvan enkele duizenden tonnen al zijn verkocht. Dat is ongeveer de hoeveelheid die wij hadden verwacht."

Coöperatie Agrifirm startte dit jaar ook met de mogelijkheid voor telers om de oogst nu al te verkopen via een termijnleveringscontract. De notering bepaalt Agrifirm aan de hand van de situatie op de tarwemarkt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dirk

    Ik zou direkt alles verkopen, er is al wereldwijd veel meer gezaaid, en met een recordoogst gaat de prijs weer naar de € 17,- .

  • no-profile-image

    niet snel tevreden

    Ik ben het nog niet van plan voor zo'n mager prijsje. 20 jaar geleden kregen we die prijs ook en toen stond er in de 'Boerderij' een matige prijs! Alle kosten zijn ondertussen enorm gestegen, maar misschien heb ik het nu verkeerd gedaan. Op naar 25 cent oogst 2008!

Of registreer je om te kunnen reageren.