Home

Achtergrond 1634 x bekeken 44 reacties

Dierenartsen nemen stelling tegen ritueel slachten

Het overdoofd, ritueel slachten van runderen en schapen tast het welzijn van de dieren op een onaanvaardbare wijze aan. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zaterdag in een brief aan minister Gerda Verburg (Landbouw).

De organisatie van dierenartsen geeft aan dat onverdoofd slachten vooral runderen meer stress en pijn bezorgt voor en tijdens het doorsnijden van de hals. Het zou dan ook alleen mogen gebeuren door speciaal opgeleide mensen en in aanwezigheid van een keuringsarts. Artsen houden nu vaak maar beperkt toezicht. Verder zou het goed zijn als de dieren niet meer zien dat andere beesten worden geslacht, adviseert de KNMvD.

De organisatie van dierenartsen vindt tevens dat er te veel dieren op deze wijze worden gedood. "Er mogen niet meer dieren onbedwelmd worden geslacht dan nodig is voor de behoefte aan vlees van de islamitische en joodse gemeenschap in Nederland.'' Nu gaat een deel van dit vlees naar het buitenland. Ook kan vlees dat volgens de 'rituele eisen' wordt afgekeurd zonder etiket in de winkel tussen andere producten belanden.

De KNMvD denkt dat in Nederland elk jaar ongeveer 2 miljoen dieren ritueel worden geslacht, vooral pluimvee, maar ook schapen, geiten en runderen. "Het werkelijke aantal ligt lager, maar exacte cijfers hierover zijn niet beschikbaar.''

Minister Verburg begon vorig jaar uit te zoeken of het voor religieuze organisaties bespreekbaar is om dieren te bedwelmen voordat ze ritueel worden geslacht. De minister benadrukte daarbij dat ze geenszins van plan is te tornen aan het recht op vrijheid van godsdienst en daarbij horende gebruiken als ritueel slachten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  hebben ze weer niet genoeg werk .
  moet de overheid ze weer werk toeschuiven via een wetje

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Er zijn veel uithalen gemaakt tegen de slachtwijze van de Moslims. Het zou dieronvriendelijk zijn. Toch heeft professor Schultz en zijn collega Dr. Hazim van de Hannover Universiteit in Duitsland door middel van een EEG en ECG bewezen dat, 'onze' wijze van het slachten JUIST diervriendelijk is dan de "westerse" die het dier ontzettend veel pijn laat lijden. Het onderzoek verbaasde veel mensen.

  Experimentele details:
  1. Er zijn verschillende elektroden op de hersenen van het dier aangebracht, om de reacties van het dier te meten tijdens de slachtprocedure.
  2. De dieren hebben een paar weken rust gekregen na het operationeel inbrengen van die elektrodes.
  3. Sommige dieren zijn op de islamitische manier geslacht. Dat wil zeggen dat hun keel open gesneden wordt en daarbij de halsslagaders en anderen belangrijke vaten. (halal -methode)
  4. Andere dieren zijn in de kop geschoten. (westerse -methode)
  5. Tijdens het experiment zijn op alle dieren de resultaten van de EEG en de ECG vastgelegd, zowel tijdens het proces van slachten als van schieten.

  Resultaat:

  I. Toegestane halal methode:

  1. De eerste 3 seconden vanaf het moment van het slachten, heeft de EEG niks anders waargenomen dan voor de slachting. (EEG registreert hersenactiviteiten)
  Dus het dier heeft geen pijn gevoeld tijdens of vlak na het snijden
  2. De 3 seconden daarna, gaf de EEG weer, een toestand die gelijk was aan 'slapen', bewusteloosheid. Dit komt omdat het dier een grote hoeveelheid bloed verliest in een korte tijd.
  3. Na de voorgenoemde periode, toont de EEG aan, een activiteitniveau van 0. Dit betekent dat het dier absoluut geen gevoel waarneemt, dus ook geen pijn.
  4. Op het moment dat de hersenactiviteit 0 werd, klopte het hart nog. Daarbij maakte het lichaam heftige stuiptrekkingen. Dit als gevolg van een reflex van het ruggenmerg. Het ruggenmerg zit IN je ruggenwervels. Door deze stuiptrekkingen wordt er nog zoveel mogelijk bloed uit het lichaam gespuwd. Dit resulteert weer in hygiënischer vlees.

  II. Westerse methode, door " Schot in het hoofd":

  1. De dieren waren al snel na het schot bewusteloos.
  2. EEG registreerde HEVIGE pijn direct na het schot.
  3. Het hart hield sneller op met kloppen (pompen), zodat dit resulteert in minder bloedafvoer. Dit houdt in dat het vlees dus ook onhygiënische is voor de consument.

  "Islamic method of slaughtering animals is better: sientific reason ", Al Jumuah Magazine, Vol. 9 Issue 3.  Het dier moet goed behandeld worden, dus ook een biologisch leven leiden. Mag ten tijde van de slachting niet gestrest zijn en het mes niet zien. Het mes moet zo scherp zijn dat door 1 haal de slagaders en de luchtpijp doorgesneden worden(Geen "gezaag" dus of zo). Hierdoor spuit het bloed uit het dier wat ervoor zorgt dat er geen vers bloed(Met zuurstof en energie) meer overblijft in de hersenen. Hierdoor sterft het dier voordat er een kans is voor pijn perceptie.

  Dit is verreweg de beste en hygiënische manier van slachten.

  Is het dier niet zo behandelt? Dan is het voor een moslim haram(verboden) om hiervan te eten omdat hierdoor word meegewerkt aan het onrecht wat dieren wordt aangedaan.

  Onverdoofd slachten? Waarvoor moet je een dier verdoven als je hem geen pijn doet? Dit brengt alleen maar onnodige stres teweeg bij het dier.
  Ik heb op t.v. gezien hoe koeien een pin door hun hoofd krijgen, ze zijn verlamd maar leven nog wel. Varkens die door stroom krijsend aan hun eind komen. Om over het houden van de dieren in de bio industrie maar te zwijgen.

  En nu worden de moslims de les gelezen omtrent dierenrechten?

 • no-profile-image

  ons hou je niet

  Hoe zielig kun je zijn, reageren op je eigen stukken. denkert en wakkerdiertje (let op kleine letters) zijn dezelfde, evenals hijgend hert (ook kleine letters). Indentiteitscrisis misschien ?

 • no-profile-image

  HOOFDLETTERS

  Dieren bij volledig BEWUSTZIJN killen,
  dat moet een beschaafd mens niet willen!

 • no-profile-image

  Hoofdletter

  Als er met gewoon slachten al zoveel mis is ,
  dan kan je dus wel nagaan dat het bij die rituele toestanden....door mensen die altijd al voor de helft van de helft hun zaakjes willen doen, helemaal verkeerd zal gaan.
  Als dierenartsen -de onpartijdige deskundigen bij uitstek- al vinden dat ritueel slachten niet in een beschaafd land thuishoort,
  wie zijn wij leken dan wel om daaraan te twijfelen.
  Alleen zij die zonder verdoving geöpereerd willen worden of anderszins met een mes bewerkt willen worden, zouden zich evt. als voorstander van ritueel geweld kenbaar mogen maken.
  Ik denk dat zelfs beterweter Hertog Jan dan afhaakt.
  Eregast@ die nu ingeslapen is op 24 mrt. 20.45,
  Besef wel dat u ontvangen werd op de door u genoemde moordpartij zoals de koningin ontvangen wordt op haar verjaardagsfeestje in den lande.
  Alles wordt geregisseerd dat begrijpt u gelukkig ook wel.
  Ik sluit mij graag aan bij uw betoog.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ja, gevoel voor theater heeft Wakker Dier wel, met al die futiliteiten die hij/zij erbij haalt, als dat het is waar mevr. Dooor Denkert van heeft genoten? Maar als Wakker Dier mij beschuldigd van vooringenomenheid t.o. moslims dan heeft hij/zij het mis, want hij/zij had uit eerdere discussies kunnen weten dat ik niets moet hebben van de politieke, fundamentalistische Islam. Maar om nou meteen alle Islamitische normen en waarden naar de schroothoop te verwijzen? Over vooringenomenheid gesproken. Wat betreft die laatste regel van Wakker Dier die u niet kunt plaatsen, daar kan ik kort over zijn. Hij/zij kan blijkbaar het dilemma niet begrijpen waar een veehouder soms mee worstelt, omdat wie zijn beesten om economische reden houdt, ook een emotionele band met zijn dieren heeft en soms moeite heeft als er van een dier weer voorgoed afscheid genomen moet worden.

 • no-profile-image

  ivy van oostrum

  Misschien kan deze minister eens bij een rituele slachting aanwezig zijn en dan weet ik zeker dat ze het onverdoofd slachten gaat verbieden.
  En zo niet dan heeft deze minister absoluut geen gevoel.
  In iedergeval zeg ik dan mijn lidmaatschap in deze partij op.

 • no-profile-image

  johan

  Ja Marianne Thieme, dat is nog eens wat anders dan beertjes onverdoofd castreren.
  Nu hoor je het van de deskundigen, terwijl ik jou er nauwelijks overhoor, Ja ik weet dat je er officieel tegen bent maar een groot nummer maak je er niet van.
  Zeker bang dat je op de Jihad lijst komt samen met Geert?


  Ik zou willen dat je hier net zo fanatiek stelling tegen nam!


  Gewoon verbieden deze primitieve middeleeuwse slachtmethode, net als vrouwen besnijdenis te idioot voor woorden om bepaalde sektes dit toe te staan.

 • no-profile-image

  willem

  stel je bent ter dood veroordeeld ,op welke wijze moeten ze jou dan ombrengen de kogel of het mes .onnodig lijden moet ten alle tijden voorkomen worden zonder uitzondering ,als de wetten van ons land je niet aanstaan dan ben je vrij om te vertrekken .

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  In de eerste plaats goed lezen Wakker dier!
  Er staat dat na insnijding van de keel en luchtpijp de bloed en zuurstoftoevoer naar de hersens wordt gestopt waarna het dier al snel bewusteloos raakt en volgens jouw eigen woorden dan geen pijn meer voelt. Voor de duidelijkheid, het gaat er om dat de Halal- methode professioneel gebeurt, dat het er in de praktijk vaak amateuristisch toegaat, wil ik graag geloven. Daar richt zich de kritiek dan ook op. Verder ben ik het met je eens dat het doden van dieren niet massaal in moderne slachthuizen zou moeten d gebeuren. De vroegere huisslachting is veruit te prefereren, in het belang van het dier.
  http://www.prikpagina.nl/read.php?f=374&i=84972&t=84972

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Aan de pennevruchten van Hertog Jan zit een laf smaakje.
  Gelukkig smaakt het bier van Hertog Jan beter,
  maar dat komt dan ook niet uit Bommel maar uit Arcen.
  Proost Hertog uit Bommel, jij hebt het in ieder geval geprobeert.
  Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht heeft al verloren, om een wakker dier nu maar eens te citeren.

 • no-profile-image

  Bussy-girl

  We zijn met zijn allen aan het doordraven, wel of niet ritueel slachten, stop gewoon met eten van vlees hoef je je ook niet druk te maken over hoe het beest aan zijn haar eind is gekomen.
  We moeten diervriendelijk bezig zijn en regeltje zus voor regeltje zo naleven, komop waar zijn we mee bezig??
  Een koe is gegeven om te eten, heeft ze een mooi leven gehad en is het tijd, dan gewoon humaan fatsoenlijk doodmaken en klaar, uit laten "lekken" zodat het vlees afsterven kan, en je hebt goed vlees.
  Beetje boerennuchterheid is hier op zijn plaats, dat zielige gedoe, over wel en wee, hoe ben jij zelf groot geworden dacht je, en je ouders en alle geslachten daarvoor, die hebben ook allemaal vlees gegeten, en toen deden ze nog niet zo moeilijk over wel of geen ritueel slachten, en ze waren gewoon gezond.
  Laat iedereen in zijn waarde, en bemoei je er niet mee, ritueel of niet, iedereen moet eten.
  Ik heb gezegd.

 • no-profile-image

  Dirk

  Heel leuk allemaal Judith, maar waarom hoor ik Marianneke dan niet de hele tijd bleren over dit leed.
  Ze heeft wel tijd om over een vissekom te leuteren, maar nu ze echt wat kan doen HOOR ik haar niet, ze moet nu iets doen, ze is er voor de dieren, ik wil haar de hele dag op de radio horen, ik wil haar op iedere zender zien huilen om al dat leed. Maar nu zwijgt ze, waarschijnlijk bang voor al dat moslim geweld.
  Typisch wakker dier om telkens de feiten uit het verleden te halen, WAKKER WORDEN ga met z'n allen naar die schapenslachters en laat die arme dieren vrij, onderneem eens iets, of durven jullie het alleen maar bij een eenzame pelsdieren houder.
  Ik denk dat jullie gewoon laf zijn.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Bravo, Wakker Dier! Je hebt je weer van de beste kant laten zien. Laten we elkaar niets wijsmaken, zoals de Vegan-Streaker e.v.a. proberen door te stellen dat de mens, zeker met middelmatige of zware arbeid, langdurig zonder het consumeren van vlees zou kunnen of willen.
  Waar het mij om gaat is, zoals ik al eerder schreef, (17 mrt 2008 18:08)
  dat het op een fatsoenlijke en zo pijnloos mogelijke manier gebeurt. Zelfs (plaatselijk) verdoven heb ik genoemd.

  Daarom wacht ik met smart op de uitslag/mening van het onderzoek van de door jou aangehaalde ”deskundige”.
  Wat betreft de eed van (dieren) artsen, om patiënten en beesten naar beste kunnen te behandelen, ik zou ze niet graag de kost geven, die ( bewust of onbewust) er wel eens naast zitten. Trouwens, erg discriminerend van jou, om al naar gelang de mening van iemand, diegene met of zonder een hoofdletter te schrijven!

 • no-profile-image

  Iel

  Uit eigen ervaring weet ik dat in Noord Amerika het ritueel slachten (Halal) verdoofd wordt gedaan, zolang het hart klopt en het dier goed uitbloedt wordt het geaccepteert als Halal vlees.
  Dat moet dan ook mogelijk zijn in Nederland, probleem en discussie opgelost.

 • no-profile-image

  ricardo

  WAKKER DIER WAKKER WORDEN, STOP DIRECT DIT DIERENLEED OF is boertje pesten een lucuratieve en veiliger hobby!!!

 • no-profile-image

  Geert Joling

  Beste Redactie,

  Steeds lees/hoor/zie ik meer van die rare gedachtenkronkels van mensen die dit,dat,zus en zo zielig en zo onverklaarbaar vinden dat de mensheid zulke dieronvriendelijke handelingen bij dieren kunnen doen.
  Ik zelf kom van oorsprong van de boerderij en ben opgegroeid met geboortes,vetmesten van kippen,schapen,koeien,varkens etc etc.
  En daar werd de bijl/mes echt wel vaak gebruikt.
  Als je dat in deze tijd doet op je erf en toevallig rijden die gasten van de partij welkzijn voor de dieren door je straat dan kun je ook nog een proces aan je broek krijgen ook,als je pech hebt en ze zagen dat je je kip onthoofde.
  In de pers las ik laatst dat ergens dat in een dierentuin een vrouwtjes olifant met een stier sex had gehad en ze hoopten dat ze zwanger was,als dat zo was,de baby voorspoedig zou groeien en dat de moeder dan en dan ging bevallen als het goed is,en dat de bezoekers dan en dan,op kraamvisite konden komen.
  Toen ik dat soort ''woorden"als zwanger,baby,zwanger zijn van een beest las........zakte mijn broek af!!
  Mensen!! een beest wordt gedekt,is drachtig van een jong en werpt een jong maar bevalt niet,kraamvisite?leuk maar gebruik A.U.B. de mensheids oorspronkelijke woordenschat en schiet niet zo door!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  Met vr gr, G.Joling.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Hertog Jan vergeet te vermelden dat er hier geen sprake is van uithalen naar
  islamieten alleen.
  Niet slim van iemand die enige slimheid niet ontzegd kan worden.
  Alsof joden niet precies hetzelfde doen.
  Verderop in zijn citaten, die EENZIJDIG de "waarheid pretenderen" te zijn , wordt vermeld ONZE(halal ) methode is de beste.
  A. de onderzoekers zijn belanghebbend.
  Juist van een Hertog Jan, die ik behoorlijk serieus neem, (vandaar mijn reactie), had ik een critischer eigen inbreng verwacht.
  Een wakker dier heeft hier op de site steeds vraagtekens geplaatst bij "deskundige onderzoeken" ook als die de bioindustrie een legaal karakter moesten geven.

  B. Het onderzoek vindt plaats onder laboratorium omstandigheden.
  De dieren horen elkaar daar niet in doodsangst krijsen.
  Koeien, paarden, honden, katten enz. ruiken de dood, dat weet bijna elke boer.
  Ik ben als Hertog Jan geen deskundige in deze.
  Derhalve concentreer ik mij op dat wat ik voorgeschoteld krijg.
  C. De onderzoekers spreken over een slaaptoestand direct na insnijding, die vervolgens als bewusteloosheid wordt gepresenteerd
  Een zoogdier kent nagenoeg dezelfde reflecties als het zoogdier mens.
  D. ALEEN bij het kopschot westerse methode is er
  volgens de subjectieve onderzoekers sprake van Directe ECHTE bewusteloosheid.
  Daarmee geven zelfs deze subjectieve onderzoekers onbedoeld aan dat er dan geen pijn meer kan zijn.
  Bewusteloos zijn en pijn gaan voor zover mij bekend niet samen Jan.
  Pijn gaat inderdaad via de zenuwbanen in de ruggengraat naar de hersens(dus wordt niet gestopt na het afhakken van een vinger, hand of het insnijden van de keel, integendeel zelfs!
  E. Een moslim en dierenwelzijn? zal best Jan ...maar ik zie er zo weinig van.
  F. Wel heb ik ooit geiten/schapen horen krijsen, zodanig dat horen en zien mij vergingen Jan.
  Kennissen van mij woonden op een flatje dat veel gelegenheidsslagers kende.
  Toen het zover was werd ik uitgenodigd om het slachtfeest aan te horen.
  Dan lul je niet meer Jan.
  Dit is in eerste instantie mijn reactie.
  Voordat ik evt. een deskundige inschakel die
  enkel het dierenwelzijn als uitgangspunt hanteert,
  verwacht ik een sterk antwoord ....zo niet dan ga je eran Jan, dan hak ik jou in de pan.
  Gelukkig voor jou zal ik dat halal gaan doen ,(dat dan weer wel).
  Ps. Ik hoop oprecht dat jij mij van jouw gelijk kunt overtuigen Hertog.
  Een wakker dier wil niet (in)slapen en is als objectieve denker* verplicht aan zichzelf om zijn mening bij te stellen, als de FEITEN daar aanleiding toe geven.

  *: althans dat is mijn streven.

 • no-profile-image

  Nathanael

  Wordt het zo toegepast in de slachtuizen? lijkt me een beetje een dure methode. Ik merk wel dat het artikel een beetje gekleurd wordt weergegeven, maar de auteur heeft er wel een punt. Ik zou nu wel eens willen horen van iemand die er dagelijks mee bezig is hoe het allemaal gaat, zonder er subjectief over te worden

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hallo Wakker Dier, je voelt je zeker erg superieur na de laatste reactie, wel ik heb, zoals je inmiddels weet niet de hele dag de tijd om achter de pc te zitten en sites van Animalfreedom te lezen. In feite zijn we het in grote lijnen wel eens, dus ik snap echt niet dat je zozit te blazen. Dat je niet begrijpt waarom veehouders, vee houden dat zal ik maar door de vingers zien. Want ik meen dat zeker ook dierenrechtenactivisten een zekere tunnelvisie niet ontzegd kan worden. Hoewel de strijd tegen dierenleed een nobel iets is, is het gelijk ook een luxeprobleem dat in grote delen van de wereld als iets ondenkbaars wordt ervaren. Want waarom hebben dierenrechtenactivisten zo zelden oog voor het menselijk leed en het gapende gat dat er heerst tussen de situatie van vele miljoenen mensen en dat wat er is neergezet in de universele verklaring van de rechten van de mens.

  http://www.unhchr.ch/udhr/lang/dut.htm

  Een klein stukje uit: “Het dier en zijn mensenrechten” door: Christian Parmentier.
  Het is voor mij duidelijk dat ook dierenrechtenactivisten, net zoals de bonthandelaar, de slager, jan met de pet… een morele opportunist is wanneer het op omgang met dieren aankomt. Iedereen legt de grens waar zijn welzijn, zijn comfort, zijn inkomen en zijn belang niet in het gedrang komt..
  Door onze gespecialiseerde maatschappij hebben vele mensen rechtstreeks contact met natuur en dieren verloren en komt dit moreel opportunisme nu maximaal tot uiting en leidt tot onverdraagzaamheid onder mensen, die in feite allemaal eens zijn met het principe dat dieren goed moeten behandeld worden.
  Willen we effectief evolueren naar een leefbare en verdraagzame maatschappij dan is op lange termijn de enig haalbare kaart een goede en praktische wetgeving rond dierenwelzijn dat ook rekening houdt met de menselijke kant van het verhaal, gekoppeld aan het respect voor ieders keuze om al dan niet bepaalde dierlijke producten te gebruiken.
  Het boek toont ook aan dat de dierenrechtenbeweging in feite geen rechten voor dieren vraagt maar rechten in rechten voor zichzelf in naam van de dieren. Zij eisen het recht op om hun medemens te verbieden vlees te eten, melk te drinken, lederen schoenen of bont te dragen, een wollen trui aan te trekken, dieren in het circus en de zoo te bezoeken, te vissen, proefdieren te gebruiken voor medisch onderzoek, enzovoorts. Het boek toont aan dat dierenrechten in feite egoïstische rechten zijn van mensen die vaak niet beseffen waarin de noden van hun medemensen bestaan omdat ze hun eigen voedselvoorziening, gezondheid en welvaart als iets vanzelfsprekends beschouwen.

 • no-profile-image

  balletje

  Ik denk dat ik de biggen ook maar, vanwege mijn geloof, onverdoofd blijf castreren.

 • no-profile-image

  dirk

  Blijkbaar heeft marianne liggen slapen met haar bioboer, dit dierenleed had al lang ter discussie gesteld moeten worden door haar. Maar net als alle politici (behalve Widers) schijt ook zij waarschijnlijk in de broek van angst voor de moslim wereld. Iets tegen de moslims en je moet voor je leven vrezen.
  Meten met twee maten is een politieke kunst.

 • no-profile-image

  Rinus

  Een nieuw lichtje op de zaak:
  De Europese wetgever vindt dierenwelzijn belangrijk. Volgens de huidige inzichten is onverdoofd slachten minder diervriendelijk dan verdoofd slachten. Daarom is het in de Europese wetgeving verboden om onverdoofd te slachten. Er is een uitzondering hierop gemaakt voor ritueel slachten.
  Tot 2 jaar geleden voerde de Nederlanse wetgever deze Europese wetgeving uit, door het verplicht stellen van een behoefte-verklaring; het doel was om te voorkomen dat er onnodig veel dieren onverdoofd werden geslacht. In de praktijk werd deze behoefte-verklaring echter zondermeer afgegeven. 2 jaar geleden is de verplichte behoefte-verklaring daarom afgeschaft. Er is hier in feite door de wetgever gezwicht voor fraude.
  Het gevolg is, dat er nu onnodig veel dieren onverdoofd worden geslacht en dat is een slechte zaak (het is voor een slachterij makkelijker om 1 slachtmethode te hanteren dan 2 en de doorsnee consument heeft niet in de gaten dat hij vlees van onverdoofd geslachte dieren koopt).
  We zouden er goed aan doen om die behoefte-verklaring te herintroduceren en hieraan een bewijslast te koppelen. Dit lijkt me een goed voorstel waarmee de PvdD mee naar Verburg kan.

  Vlees van ritueel geslachte dieren wordt dan misschien duurder, maargoed, je wilt ook een uitzondering op de regel. Wees blij dat die er uberhaupt is en wees dan ook zo principieel om ervoor te betalen.

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Daar heeft u ten dele gelijk in mijnheer de Hertog.
  Ik wil mij hier niet opwerpen als scheidsrechter, maar u hing toch wel ergens tussen de touwen van de boks pardon schrijfring.
  Ik heb het dispuut van de beide heren aandachtig gevolgd.
  Overigens, wakkere man uit Weidestein, uw laatste inzending kwam luid en duidelijk door hier, (ik heb er van genoten).
  Maar die laatste regel van uw betoog , die kan ik met geen mogelijkheid plaatsen.
  Proost Hertog uit Bommel en proost Wakkere Man uit Weidestein.

 • no-profile-image

  jan

  HET VALT MIJ TEGEN DAT EEN pARTIJ VOOR DE DIEREN HIERIN NIET HET VOORTOUW NEEMT , WEL EEN GOEDE REDE OM DE MINISTER EN DE PUBLIEKE OPINIE TE CONFRONTEREN MET DIT LEED , OVER DE GRENS BIJ ONZE OOSTERBUREN IS DIT OOK NIET MOGELIJK . HUMAAN MET DIEREN OMGAAN IS TOCH WAT WE HIER VOOROP STELLEN ? 1500 JR GELEDEN HEEFT EEN PROFEET HET OFFEREN VAN EEN DIER TENBEHOEFTE VAN HET GELOOF GEPREDIKT EN NU HEBBEN WE INMIDDELS MODERNE MIDDELEN OM DIT TE DOEN EN ZONDER GEVOELSBEWUSTZIJN , DEGENE DIE DIT NIET ACCEPTEERT LEEFT NOG STEEDS 1500 JAAR TERUG IN DE TIJD

 • no-profile-image

  ingeslapen dier

  Ik ben geen Mohammedaan en heb een boel bedenkingen bij de Muzelmannen en hun laakbare houding. Als de vele goedwillenden eens intern orde op zaken stelden en de Mohammedaaanse gemeenschap een proces van zelfreiniging begon, zou er al veel gewonnen zijn. Zoniet, dan Wilders.
  Ik heb als ongelovige rituele slachtingen bijgewoond, als "eregast", en vond, dat er met respect voor het dier gehandeld werd. Het "armendeel" dat ik meekreeg heb ik mij goed laten smaken. Blijft, dat dit niet op grote schaal toegepast kan worden, want dan zal het zeker ontaarden, of onbetaalbaar zijn.

 • no-profile-image

  gli

  Ik vind dat het als mens niet verkeerd is om gevoel te hebben richting een dier. Daarom vind ik het prijzenswaardig dat de dierenartsen wijzen op de effecten die ritueel slachten heeft op de psyche van het dier. Het lijkt mij dat wij als sector gelukkig mogen zijn met de reactie van de dierenartsen. We waren voor enige jaren toch in alle staten toen een minister het had over krokodillentranen van boeren waar een ruiming plaats vond vanwege MKZ?
  Als we nu menen te moeten zeggen dat de veeartsen, (pardon: dierenartsen) ook al in de richting van Marianne afzwenken maken we ons bijzonder ongeloofwaardig!!!
  Enig gevoel voor het dier hoort bij een boer!
  Misschien ten overvloede Ik vind een lekker stukje vlees nie te versmaden!

 • no-profile-image

  Martin

  Zo Hertog, mooi verhaaltje over het ritueel slachten. Even een puntje hieruit verdoven veroorzaakt meer stress. Dus dan is het wel beter om varkens onverdoofd te castreren (onverdoofd of verdoofd 1 lijn trekken voor iedereen) is wel zo eerlijk. Dus voor 't ritueel slachten is dan nu ook de regel voor toepassing verdoofd slachten of anders de biggen onverdoofd castreren (we gaan toch niet met 2 maten meten)

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Wat denk je zelf Jah Jah? We kunnen de beesten natuurlijk ook plaatselijk verdoven, net als bij de tandarts? Ik wil niet beweren dat dieren gelijk of boven de mens staan, zoals dierenactivisten dat plegen te doen. Maar het is een kwestie van beschaving, dat we onze beesten die ons voeden zo min mogelijk laten lijden, toch? En als de Halal methode daaraan voldoet dan moeten we dat op zijn minst overwegen, ook al kost dat iets meer tijd en geld.

 • no-profile-image

  L. de Graaf

  Eindelijk nemen er eens organisaties een standpunt in, dat al jaren geleden had moeten worden gedaan. Hopelijk wordt de wetgeving nu ook gauw gewijzigd, net als met het verdoofd castreren en en diertransport over lange afstanden. Dit zijn ontwikkelingen waar de inwoners van een beschaafd land trots op zullen zijn.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  waar blijft wakker dier nu hier moet je ook op reageren nu hebben ze niet zoveel praat

 • no-profile-image

  johan

  een schapen houder mag bij zijn pasgeboren lammetjes geen staartje couperen door middel van een rubber ringetje of coupeertang. maar de moslim mag wel bij dat zelfde lam zijn kop er af snijden. ra ra hoe kan dit ?

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Grote letters, kleine letters, pretletters én inderdaad hertog jan, ik voel me goed met mijn twee inzendingen over dit onderwerp.
  Ik verplicht mijzelf om niet vaker dan 2 keer op een onderwerp in te gaan.
  Een goede schrijvert kan daarmee volstaan.
  Tenzij er alsnog iets moet worden verklaard.
  Inderdaad roept de laatste zin van inzending 18 mrt. 19:17 vraagtekens op.
  Deze zin is een restant hertog en co.
  De hele zin luidde ongeveer als volgt: plantema zal de ambtseed
  -boven zijn merkwaardige theorieen over het houden van dieren stellen.-
  Deze zin deed bij nader inzien niet ter zake en "liep niet goed" daarom heb ik hem naar onderen weggeëntert.
  Beter is direct wissen , maar ik overwoog om er toch nog iets mee te doen.
  Dit restantje is niet door mij opgemerkt en heeft zodoende toch nog een plaatsje weten te veroveren.
  Ik schrijf teksten die de toets der critiek redelijk goed doorstaan, maar wel 1 of hooguit 2 taal,typ,spel,stijlfouten mogen bevatten.
  Daar ga ik dus niet alsnog een m.i. lullig tekstje achteraan gooien als
  bijv.:g moet ch zijn of jan moet met een hoofdletter, ha ha dat laatste dus ff niet(zie eerdere inzending).
  Nee jan jouw uitleg over MIJN laatste zin in genoemde inzending is leuk geprobeerd, maar ook hier is het net ff anders.
  Immers met jouw opvatting over het HOUDEN van dieren is niet zoveel mis, althans niet dat ik weet.
  Maarrr zoals ik dus nu wél weet, ben jij wel heeeel gemakkelijk op een dwaalspoor te brengen!
  Overigens heb ik er wel over gedacht, om in dit geval wel een correctie te brengen.....maar zoals eenieder ziet geeft dat weer veel extra werk.
  Trouwens boeren van Nederland....WAAROM GEEFT U DE DIERENARTSEN NIET WAT MEER ONDERSTEUNING.
  Op een enkeling na, houdt iedereen weer zijn mond en moeten zij die zich hier
  profileren als dierenbeschermers, wederom alles alleen doen.
  Voor wie nu wel even tijd heeft voor een beter begrip m.b.t. middeleeuwse slachtmethoden: www.animalfreedom.nl
  Kennis is macht en die zijn wij allen nodig in deze zoveelste bijwerking van
  ziekmakende religieS!

 • no-profile-image

  Hoofdletter

  Airblue reaGEERT volledig off topic.
  Maar dat terzijde.
  Dierenbeschermers doden geen dieren en al HELEMAAL niet in de natuur.
  Kom zeg wij zijn geen "jagers".
  Steunt u de dierenartsen ja of nee ? kom op blauwe
  voor de draad ermee.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  LAATSTE NIEUWS:
  FITNA THE MOVIE IS TE ZIEN OP :ogrish.com ofwel live leak.com
  De site wordt momenteel door honderduizenden mensen all over the world bezocht en kan het ff niet aan.
  De film is van GROTE KLASSE.
  Als vaste bezoeker van live leak ben ik niet geschrokken van de film ...het is een compilatie van slecht, slechter, slechtst ofwel hoe gek kan je mensen maken door goedgelovigheid.
  Nee ik ben niet off topic,
  Als je weet wat de islamisten met niet islamisten doen dan weet je ook wat ze met andere zoogdieren doen!

 • no-profile-image

  airblue

  De natuur is hard. In Nederland hebben we ook geen natuur. Dat er in dit land dus ook heel veel mensen, niet meer weten dat voedsel een natuurlijk iets is, en dat deze mensen ook geen weet meer hebben hoe de voedselketen oorspronkelijk is.
  Dat is gewoon luxe !!!
  Altijd eten hebben en niets eens weten van het hoe en waarvan.
  Ga zelf eens naar een gebied zonder supermarkt, en vind of vang zelf je voedsel !!!
  En neem een verdovingspuitje mee voordat je jezelf gevangen salamander de nek omdraait :)

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Het verbloeden van een slachtdier is bij ritueel en regulier slachten gelijk:
  het hart zorgd ervoor dat het wordt weg gepompt.
  Een imam heeft verklaard bij de vorige commotie over ritueel slachten: "wij kunnen leven met regulier slachten maar zolang ritueel toegestaan is, heeft dat onze voorkeur".
  Eigenlijk is het krom. Als reguliere slager
  is het bij wet verboden om een dier zonder verdoving te slachten en te beginnen met het slachten zolang het dier nog beweegd en de halssnede moet verplicht worden toegepast met 2 verschillende schone messen terwijl bij ritueel slachten deze regels allemaal niet toegepst hoeven te worden.
  Afgezien van dit alles vind ik als slager het toch veel diervriendeljker om te verdoven.

 • no-profile-image

  jah

  Dus Hertog Jan, we moeten alle dieren maar onverdoofd slachten? Of wat wil je nu precies zeggen?

 • no-profile-image

  Judit

  @Johan uit Friesland
  @ Dirk uit Lichtenvoorde
  Voordat jullie reageren, ga dan in het vervolg eerst eens wat onderzoek doen. Jullie beweringen over Thieme en de PvdD zijn pertinent onjuist!
  Nee, Marianne heeft niet liggen slapen, integendeel. Ze heeft vele malen aandacht besteed aan de uitwassen van ritueel slachten. Al in 2003 stelde de PvdD als enige politieke partij het ritueel slachten ter discussie. Voorts zijn er Kamervragen gesteld en moties ingediend (01.11.07 en 12.12.06) Op 04.04.07 tijdens de LNV begroting 2007 heeft Marianne Thieme onnodig lijden m.b.t. ritueel slachten aan de orde gesteld. Op 23.04.07 heeft Marianne Thieme een opinie-artikel geschreven waar zij duidelijk stelling neemt tegen onverdoofd ritueel slachten. Dit artikel liegt er niet om. Verder is er in oktober 2006 een (succesvolle) actie geweest van de PvdD tegen halal vlees in de schappen bij Albert Heijn. Ook dit jaar steekt Thieme haar mening over dit onderwerp niet onder stoelen of banken (zie weblog Thieme 04.02.08) en zeer recent roept de Partij voor de Dieren de landbouwminister naar de Kamer wegens geconstateerde dierenwelzijnsproblemen bij ritueel slachten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden....
  @Wakker Dier
  @ Onderzoeker Piet
  Goede bijdrage!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Is that all you have upon it
  George? , zei Cassius Clay tegen George Foreman, nadat beide boksers zich bijna letterlijk doodgebokst hadden.
  Daar moest ik even aan denken.
  Aan de woorden...niet aan deze beide giganten.
  Is this all you have upon it jan?
  Vreemd dat ik jouw vooringenomenheid alleen al op kan maken uit het simpele feit dat jij moslim en halal af en toe met hoofdletters schrijft.
  Tenzij jij mij imiteert.
  In dat geval voel ik mij vereerd.
  (-eigennamen- van mensen die mijn respect verdienen, krijgen van mij een Hoofdletter, mindere goden niet)
  Als jij mij citeert jan, haal de boel dan niet doorelkaar.
  Daar trapt een wakker dier niet in, dat behoor jij inmiddels te weten.
  A: Jij maakt zelf van een (min of meer) slaaptoestand nu zelfs een bewusteloosheid als toestand, dus vaststaand feit.
  Dat staat niet eens in jouw citaat van de islamitische prof.
  MIJN bewering staat bij de WESTERSE methode jan.
  Ik hoef jou niet in de pan te hakken ...dat doe jij zelf al....toch?
  Vreemd overigens dat in dit verband, niemand de K.N.M.v.D aanhaalt.
  Speciaal voor de jan hield ik die troef even achter de hand.
  Dierenartsen leggen een eed af dat zij dieren naar beste kunnen zullen behandelen, vergelijk dit met jouw huisarts janneman.
  Zelfs de door mij zo verfoeide dierenarts plantema zal, (mag ik hopen), deze eed als leidraad aanhouden.
  Jan weet het beter en zet de K.N.M.v.D. gemakshalve maar opzij, sterker nog hij gaat er aan voorbij!
  Mijn bemoeienis met jou is, gelet op jouw reactie, eenmalig.
  Immers wat baat een wijze uil een bril...indien hij toch niet zien of horen wil!
  Voor al die anderen die zich als ondergetekende, graag wat breder en dus beter wensen te oriënteren.
  Surf even naar:
  www.animalfreedom.nl
  In de zoekbalk kunt u dan rechten voor al wat leeft intoetsen.
  Deze kleine organisatie neemt geen blad voor de mond als het om dierenrechten gaat en toont zich zelfs strijdbaarder dan P.v.d.D.
  Via deze organisatie hoorde ik overigens dat ook zij graag wat meer lef zouden zien van de P.v.d.D.,
  althans waar het om ritueel slachten gaat.
  Gelukkig is er hier ook nog een JUDIT, die zorgt dat de
  P.v.d.D. niet in de verdrukking raakt en heel alèrt met "links" en dus feiten komt.
  Samengevat "jan plak en knip"...het lijkt peter de vries wel....wil de boeren een valse voorstelling van zaken geven.
  Terecht merken enige lieden hier op dat er kennelijk met twee maten gemeten wordt.
  Op de site van rechten voor al wat leeft kunt ook lezen dat halal slachten ook diervriendelijker kan, nl. met bedwelming vooraf(hier zijn diverse mogelijkheden voor).
  Ennuh op de site van animal freedom komt u ook stichting wakker dier tegen.
  Tip: Neem er even tijd voor, als u wijzer wilt worden...moet u niet lezen wat u al weet (dat doen onzekere mensen die bevestiging zoeken).
  Neem gerust een voorbeeld aan mij, ik kom hier om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
  In dier voege (citaat Wim de Bie) heb ik ook de reacties doorgelezen en de ``sluwe vos jan`` bij zijn nekvel gepakt, om duidelijk te maken aan de boerenwereld, dat ik dit keer zijn passie niet preek.  boven zijn merkwaardige theoriën over het houden van dieren

 • no-profile-image

  geert

  Voor Willem uit Aalburg,

  Wie heeft het nou over onnodig lijden??????????heb ik geneens geschreven man,dat maak jij erweer van,je legt woorden toch bewust bij andere mensen in hun mond die ze helemaal niet gezegd/geschreven hebben,ga toch vliegen!!!
  m'n Omaatje deed een handeling,het kipje spartelde nog wat na en het kippetje was naar de eeuwige jachtvelden en ging s'avonds lekker in de soep met z'n zevenen.
  Allemaal onnodige moorden in jou ogen,heb ik het niet?
  Wat ik niet vindt kunnen dat wat mensen in die documentaires van Brigitte Bardot allemaal deden met beesten.
  Beginbegin jij nou ook al met dat gezeik dat als dit en dat je niet aanstaat....vertrek je toch lekker??
  Mensen KUN je niet met beesten vergelijken,als dat dan in jou ogen wel kan,dan vraag ik mij af met wie/wat jij je leven deelt.
  Met een koe?Paard?Ezel?Kip?Konijn????etc etc!je bent zekers in de achterafstallen opgegroeid en vergelijk het mensenleven met beesten,zielig figuur.
  Enne wat spook je allemaal uit daar als je met beesies je leven deelt?wees daar ns eerlijk over op internet maffemafketel.

 • no-profile-image

  onderzoeker Piet

  Nou als ik als zeer ongelovig westerling afgemaakt moet worden door een moslim(o.k. extremistische moslim). i.vm. met mijn niet geloofs overtuiging. Dan valt mijn keuze toch echt op en schot (of pen). Het trekt me totaal niet, als ze eerst mijn halsslagader door snijden, opdat ik dan rustig dood kan bloeden. Nou hoop ik nog een tijdje door te leven, hoop beiden dodingen ook niet mee te maken. Herstel, dat gaat zoiezo niet lukken bedenk ik me nu, je kunt maar een van beiden een keer beleven. Gewoon gezond verstand gebriuken dus en je even in het dier verplaatsen.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  In de eerste plaats Martin, is castreren een heel andere ingreep dan slachten. De eerste is een medische ingreep, je gaat de patiënt toch ook niet onverdoofd laten opereren? De tweede is ook meteen de laatste ingreep, en als deze minder pijn en stress veroozaakt dan heeft die duidelijk mijn voorkeur. Dus hier kun je al niet met twee maten meten.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Verloren heb je pas als je niet meer terug slaat, mevr. Door Denkert! Over een laf smaakje gesproken, Proost.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.