Home

Achtergrond 257 x bekeken

De beste bestaat niet

Een nieuwe trekker is meer dan een kostenpost. HIJ maakt elke boer apart.

Voor wie is het geen hoogtepunt of zelfs een mijlpaal in het boerenbestaan? Het moment waarop een nieuwe trekker het erf opdraait of, nog mooier, als die trekker wordt afgeleverd met een oplegger. Imposant is hier ’t beste woord.

Voor de nieuwe eigenaar is het de start van een nieuw tijdperk. De geur van de gloednieuwe lak of van het interieur van de nieuwe cabine is vaak al genoeg om aan de eerste dagen van die levensfase herinnerd te worden. Wat gisteren nog niet kon, kan nu ineens wel.
De oude trekker had geen terminal met drukknoppen en joysticks in een luxe en ruime cabine, de nieuwe wel. Trekken aan hendels is verleden tijd. Snel en comfortabel bedienen is ervoor in de plaats gekomen. Natuurlijk zit er vaak ook meer vermogen onder de motorkap dan bij de oude trekker, waardoor het werk sneller gaat en meer hectares in minder tijd bewerkt kunnen worden. Met gps erop gaan grondbewerking en spuiten ook preciezer. En wat te denken van het geluid van die nieuwe reus?

Dan is het interessant om na te gaan welke argumenten de koper had om dit type aan te schaffen. In de multi-trekkertest - uitgevoerd door Boerderij, Farmers Weekly, La France Agricole en Top Agrar - worden veel argumenten per trekker aangedragen. De ene is stil, de andere zuinig, weer een andere heeft een uitgebreide transmissie of een royale cabine.

Wie op rationele gronden een trekker kiest, kan het best de testresultaten uitpluizen. De verschillen zijn groot. Neem het brandstofgebruik. Per trekker kan dat met ploegwerk een paar liter per hectare schelen.

Toch is ratio niet het enige wat telt. Een trekker is als een auto. Het merk moet bij je passen. Dan wegen harde argumenten ineens minder zwaar. Lees maar de rubriek Trekker uit mijn jeugd in deze Boerderij. David Brown stal ooit het hart van akkerbouwer Bos. Hij weet het tot op de dag van vandaag. Die trekker maakte het boer-zijn helemaal af.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.